Évet értékelt a polgármester az újévköszöntő esten

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Hiszem, hogy évről évre látnunk és láttatnunk kell a közösen megtett utat, az elért eredményeinket, a kitűzött és teljesített terveinket. Melyek bőségesen akadtak az elmúlt évben is. Hiszem, hogy mindezek alapját az a szilárd és állandó értékrend teremtette meg, melyben a felelősség, a fejlődés és a fiatalok jelentik a tartópilléreket – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere évértékelő beszédének bevezető gondolataiban, a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott, már hagyományos újévköszöntő esten.

Ezután arról beszélt, hogy mit jelentett 2019-ben a város vezetésében a felelősség. – Azt, hogy biztonságosan és magas színvonalon üzemeltettük városunkat. Hogy átgondolt és szigorú gazdálkodást valósítottunk meg, mely lehetővé tette, hogy rengeteg fejlesztés indulhasson, melyhez közös munkánk eredményeként saját és külső forrásokat tudtunk biztosítani. Hogy beruházásainkat jól megtervezzük és átgondoljuk még akkor is, ha mindez időbe telik, és a városlakók számára úgy tűnhet, hogy semmi sem történik. Hogy az októberi választások után is meg tudtuk őrizni a képviselő-testületben a jobboldali többséget, mely egységes értékrendű és politikailag nem megosztott hátterű közösségre épül. Melyről hiszem, hogy a stabilitás és a töretlen fejlődés egyik fontos feltétele lesz a következő öt évben. De 2019-ben a felelősség abban is megnyilvánult részünkről, hogy az őszi önkormányzati választások idején, a város közéleti békéjének megőrzése érdekében, nem vettük fel a kesztyűt akkor sem, amikor személyeskedésektől sem visszariadva korrupcióval, túlárazott vagy éppen jelentősen csúszó beruházásokkal vádoltak minket. Teljesítményünk értékelését sárdobálás helyett, a demokrácia szabályai szerint, rábíztuk a paksi polgárokra, akiknek ezúton is köszönöm, hogy bizalmat adtak ahhoz, hogy a megkezdett munkánkat a következő öt évben folytathassuk – összegzett a polgármester, kiemelve, számára felelősség az is, hogy odafigyeljenek azok véleményére, gondolataira is, akik most nem mellettük voksoltak.

– Szeretnénk velük is tevékeny párbeszédben maradni, hiszen nincs két társadalom, nincs két város. Az együttműködés jelentősen segítheti a városfejlesztési célok megvalósítását. Számomra Paks a maga közel húszezres lakosságával egy közösséget jelent, amelyben fontos, hogy mindenki megtalálja otthonát, biztonságát, családja, gyermekei jövőjét, folyamatos fejlődését – fogalmazott, majd rátért arra, milyen beruházások valósultak meg az elmúlt évben.

A felsorolásban említette többek között a kulturális központ tetőszigetelését, a kamaramozi-terem kialakításának megkezdését, a városháza külső felújítását, a lakótelepi központi park felújításának megkezdését, a Paks és Dunakömlőd közötti kerékpárút megépítését, a Kurcsatov utcában kialakított kutyafuttatót, a Paksi Állatmenhely és Ebrendészeti Telep alapkövének letételét, az elektromos járművekkel megvalósuló tömegközlekedés kialakításáért tett lépéseket, az útfelújításokat, a Kurcsatov utcai tömbbelső-felújítás második ütemének megkezdését.

Szabó Péter arról is beszélt, hogy mit tett az önkormányzat annak érdekében, hogy a fiatalok Pakson maradjanak. – Az átalakított helyi szociálisbérlakás-rendeletünknek köszönhetően 2019-től több városunkban szolgáló rendőr, tűzoltó, pedagógus, orvos és egészségügyi dolgozó juthat bérlakáshoz. Megemeltük az önkormányzati támogatást azoknak, akik fiatal házasként Pakson vásárolnak lakást és hosszú távon itt tervezik a biztos jövőt. Pályázati és saját forrásokból elkészült a Paksi Napsugár Óvoda Vörösmarty utcai, valamint Munkácsy utcai tagóvodáinak teljes körű udvarfelújítása. Lehetőségeinkhez mérten segítettük a Kalkuttai Szent Teréz Katolikus Óvoda elindulását is. Decemberben vált véglegessé, hogy 923 millió forint pályázati forrást nyertünk a Kápolna utcai bölcsődeépület felújításához, a forrásból a működtetéshez szükséges felszereléseket és berendezéseket is beszerezzük – mondta, majd rátért az idei tervekre.

– Az év elején elkezdődik a Vácika utcában egy új, aszfaltos út kialakítása. Megkezdődik idén az új rekreációs és sportközpont tervezése, mely sportcsarnoknak, uszodának és jégcsarnoknak egyaránt otthont ad majd. Tavaly év végén közel kétmilliárd forintot nyertünk a víziközmű-fejlesztés tervezésére, ami azt jelenti, hogy a következő években megújítjuk a város teljes víziközműrendszerét. Szintén tavaly év végén sikerült kétmilliárd forint állami forrást szerezni a volt konzervgyár területén megvalósuló új városközpont, valamint egy új lakóövezet létrehozásához, ahol a fiatalok számára is szeretnénk építési telkeket kialakítani. Az előttünk álló ötéves ciklusban továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a város közterületeinek, középületeinek megújítására. Befejezzük a lakótelepi központi park teljes körű rekonstrukcióját, folytatjuk a tömbbelsők felújítását, a lakótelep mellett az óvárosban is, a Kishegyi úton, a Váci Mihály utcában és a Táncsics Mihály utcában, és már elkezdődött a régi konzervgyár helyén kialakítandó új városközpont tulajdonviszonyainak rendezése, ahol 21. századi közösségi terek alakulnak ki. A Duna-partot visszaadjuk a paksiaknak. A városháza előtti teret is újragondoljuk, és úgy alakítjuk ki, hogy az egyre népszerűbb közösségi, városi programok méltó helyszínéül szolgáljon – mondta az elképzelésekről a polgármester.

– Az elmúlt napokban sokszor kívántak nekünk, vagy mi másoknak boldog új évet. Ennek kapcsán próbáltam megfogalmazni magamnak, hogy mi a boldogság. Szerintem egyrészt az, ha nem egy-egy életeseménytől várjuk a boldogságot, hanem a céljaink eléréséhez vezető úton levéstől, mert akkor nem pusztán egy esemény határoz meg bennünket, siker vagy kudarc, hanem maga az út, ahol megéljük örömeinket és elszenvedjük veszteségeinket, mert tudjuk, hogy mindez kell a végső sikerhez. A boldogság tehát maga az út, amin járunk. Másrészt boldogság nincs elégedettség nélkül. Merjünk, tudjunk örülni annak, amink van, annak, amit együtt értünk el. Az elégedettség a kiindulópontja az új célok kitűzésének és az ember fejlődésének is. Aki nem elégedett, az nem tudja, hol tart az életben, és azt sem, hogy mit kéne még elérnie – mondta zárógondolataiban Szabó Péter polgármester, majd köszönetet mondott mindenkinek a 2019-ben elvégzett munkáért.

Végezetül kiemelte: 2020 legyen az elégedettség éve mindannyiunk életében, amikor észrevesszük, hogy mennyi jó vesz minket körül családunkban, személyes életünkben. Kívánom, hogy békességben, szeretetben, türelemben járjuk a városunk előtt álló célokért közös utunkat 2020-ban is.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az esten a 100 Tagú Cigányzenekar adott komolyzenei ünnepi műsort. Az est zárásaként Szántó Zoltán alpolgármester mondott pohárköszöntőt.

A TelePaks televízió január 8-án az esti híradó és az Én városom című sorozat után ad összefoglalót az újévköszöntő rendezvényről, a polgármester évértékelő beszédét és a koncert egy részét tekinthetik meg nézőink.