Keresik az új Duna-híd kivitelezőjét

Fotó: Látványterv

Keresik a Paks és Kalocsa között épülő új Duna-híd kivitelezőjét. A Magyar Építők adta hírül, hogy megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben az erre vonatkozó felhívás. Eszerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hirdetett pályázatot az átkelő, valamint a hozzá kapcsolódó utak kiviteli terveinek elkészítésére és megépítésükre.

Az 1133 méter hosszú híd Paks és Kalocsa között már korábban megkapta az építési engedélyt. Az ennek megszerzéséhez szükséges és az ajánlat adására alkalmas terveket a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. konzorciuma készítette el.

Most a híd, valamint a környező településekhez és az M6-oshoz kapcsoló 512-es és 5124-es utak kiviteli tervének elkészítőjét és a kivitelezőt keresik az uniós közbeszerzési kiírás szerint. A kelet–nyugat irányú 512-es az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat: ezen kívül többek között felújítanak 2,9 km meglévő útszakaszt, 2 db meglévő csomópontot, megépítenek 13,2 km egybefüggő 2×1 sávos új közutat, 3 új körforgalmi csomópontot és 2 kezelőúti híd is elkészül, melyek szerkezeti hossza 11,2 m és 13,4 m lesz.

A Duna nyugati partján futó észak–dél irányú 5124-es út a magyarepitok.hu portál szerint Faluhelypusztánál keresztezi majd az 512-est, a szakasz Gerjent köti össze Pakssal. Itt összesen 11,2 km hosszú, 2×1 sávos új közút épül meg, 1,5 km meglévő útszakasz építenek át, valamint 2 meglévő szintbeni csomópontot alakítanak át.