A Paks II. projekt aktualitásai a társadalmi tanács ülésén

A Paksi Társadalmi Tanács ülése az Erzsébet Nagy Szállodában. Fotó: Babai István/ Paksi Hírnök

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település polgármestereinek tartott teljes körű tájékoztatást a Paks II. projektről Süli János. Az atomerőmű-beruházásért felelős miniszter a térségfejlesztési program aktuális feladatait is vázolta az Erzsébet Nagy Szállodában tartott megbeszélésen.

– Jól halad a projekt, és számos előrelépés történt a térségfejlesztésben is – fogalmazott Süli János a Paksi Társadalmi Tanács hatodik ülésén. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter kiemelte, hogy a kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára. Emlékeztetett: Európában az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta energiát, a két új blokk pedig 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a felvonulási területen már dolgoznak a munkagépek, az első épületek kivitelezése zajlik. További több tucat épületre vonatkozóan tavasszal tervezik benyújtani az engedélykérelmet a hatósághoz.

Hangsúlyozta, az atomerőmű-építés legkomplexebb engedélyezési eljárásában is jelentős előrehaladás történt: az orosz fél 2019 októberére átadta a műszaki dokumentációt, amelyek birtokában jelenleg is zajlik az engedélykérelem előkészítése. A mintegy 300 ezer oldalas dokumentumot 2020. június 30-ig nyújtja be a projekttársaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Három hónappal a létesítési engedélykérelem benyújtása és a tervezett jogszabály-módosítás után kívánják benyújtani a terület-előkészítési feladatokhoz, a „földmunkákhoz” kapcsolódó engedélykérelmet. A módosításokkal egyetértve így az Országos Atomenergia Hivatal a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a finn példához hasonlóan a két kérelmet párhuzamosan tudja feldolgozni – mondta el a miniszter.

Süli János aláhúzta, hogy az összefogás a Paks II. projekt egyik alappillére. – Számítunk a térségre, a Paks környéki településekre. Szeretnénk a feladatokat megosztani, és szeretnénk, ha minden, e körbe tartozó település élni tudna a beruházás kínálta lehetőségekkel – hangsúlyozta.

Mint mondta, több mint 13 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Paks térségében, és a pincehelyi Kapos-hidat. Az érintett területen fekvő önkormányzatok költségvetési keretből jutottak forráshoz, amelyből közművek fejlesztése, utak építése, intézmények felújítása, gazdaságfejlesztés valósul meg.

Az Erzsébet Nagy Szállodában tartott eseményen Süli János mellett részt vett a projekt két államtitkára, Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila, valamint Csuka László, a PIP Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója is.