Értékelték az Egy CSEPP a nevelésért projektet

Az Egy CSEPP a nevelésért elnevezésű projektben 565 programot valósított meg a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Paksi Városi Múzeum–Paksi Képtár, valamint a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár 8236 óvodás, általános iskolás és középiskolás részvételével, tudtuk meg a sorozatot záró sajtótájékoztatón. Az is elhangzott, hogy a három intézmény 2016 októberében konzorciumban nyújtott be pályázatot a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért című (EFOP) konstrukcióra, aminek keretében komplex tanórai és tanórán kívüli elfoglaltságokat kínáltak oktatási és nevelési intézményeknek. A pályázatuk sikeres volt, 29 millió 800 ezer forint támogatást nyertek a megvalósításra.

Stadler Krisztina, a Paksi Képtár múzeumpedagógusa, Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Cselenkó Erika, a Csengey Kulturális Központ kulturális szervezője és Márkus Zalán, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón (b.-j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Stadler Krisztina, a Paksi Képtár múzeumpedagógusa, Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Cselenkó Erika, a Csengey Dénes Kulturális Központ kulturális szervezője és Márkus Zalán, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón (b.-j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Cselenkó Erika, a konzorciumot vezető Csengey Dénes Kulturális Központ kulturális szervezője úgy tájékoztatott, hogy tizenkét helyi nevelési és oktatási intézményt vontak be a programba, amelyekből a projekt 18 hónapja alatt a városi könyvtár 149 foglalkozására 2812-en, a múzeum-képtár 392 foglalkozására 3998-an, a kulturális központ 24 programjára pedig 1426-an látogattak el. Cselenkó Erika arról is beszélt, hogy a programok megtervezése során mindhárom intézmény szem előtt tartotta profilját, törekedtek a már működő programjaik folytatására, és hogy új elemekkel bővítsék kulturális kínálatukat. A Csengey központ palettáján volt többek között író-olvasó találkozó, koncert, irodalmi est, témahét, témanap.

Stadler Krisztina, a Paksi Képtár múzeumpedagógusa elmondta, hogy átfogó programsorozatot dolgoztak ki óvodásoknak, általános és középiskolásoknak. Havonta tartottak foglalkozásokat aktuális tárlataikkal, gyűjteményükkel a fókuszban, szerveztek kulturális órákat, ahol művészeti technikákat, eszközöket, anyagokat és azok használatát ismerhették meg a résztvevők meghívott előadók, szakemberek, művészek segítségével. A Gazdag Erzsi általános iskola és kollégium tagintézmény diákjainak speciális foglalkozásokkal készültek, amelyekhez külön módszertant dolgoztak ki. Mindemellett volt tehetséggondozó szakkör és két tábor is a németkéri, illetve a dunaszentgyörgyi iskolának, valamint készítettek egy múzeumpedagógiai foglalkoztatófüzetet.

Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese azt mondta, hogy középiskolásoknak drámapedagógiai foglakozásokat szerveztek részben az iskolákban, részben a könyvtárban, óvodás csoportokat fogadtak a Kincskereső Gyermekkönyvtárban tartott foglalkozásokon, emellett tartottak könyvtárhasználati órákat, zárórendezvényük keretében pedig három előadást tartott dr. Fűzfa Balázs az élményalapú irodalomtanításról.

A felek egybehangzóan úgy nyilatkoztak: a projekt fontos hozadéka, hogy a három intézmény között még szorosabb szakmai együttműködés alakult ki. Bíznak abban, hogy kínálatukba be tudják építeni és így továbbvinni ezeket a programokat. A konzorcium tagjai köszönetet mondtak a partnerintézményeknek, mint elhangzott, példaértékű hozzáállásuk nélkül nem lett volna ilyen sikeres a projekt. Köszönetet mondtak az önkormányzatnak és a polgármesteri hivatal pályázati, valamint pénzügyi osztályának is a segítségükért.