Új néven működik tovább az ESZI

A koronavírus-járvány miatt videótelefonos kapcsolattal zajlott az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumi ülése. A napirendi pontok majd mindegyike a március közepe óta tartó rendkívüli helyzettel volt kapcsolatos.

Mittler István, a kuratórium elnöke elmondta, az elmúlt időszak egyik legnagyobb kihívása a digitális oktatásra történő átállás volt. Az intézmény technikai háttere a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően magas színvonalú, így mindez zökkenőmentesen zajlott.

Mittler István, az az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Mittler István, az az ESZI Intézményfenntartó és
Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– A teljes tanári gárda és az informatikai területen dolgozó kollégák rendkívül sokat tettek azért, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. A pedagógusok segítették egymást az eszközök használatával kapcsolatban és a digitális tananyagok elkészítésében. Külön elismerés illeti a diákokat is, akiknek szintén nem volt egyszerű a helyzetük. Egyik napról a másikra nem az iskolában, hanem otthon, a számítógép előtt ülve kellett teljesíteniük, teszteket írniuk, felelniük, elvégezniük a feladatokat – mondta Mittler István.

A veszélyhelyzetben intézmény-karbantartási munkákat is végeztek, így mosdófelújítás és festés is történt, a közeljövőben pedig folytatódnak a nyílászárócserék. Július elsejétől az intézmény neve megváltozik.

– A kuratórium döntött arról, hogy az iskolának a következő tanévtől új neve lesz. Július elsejétől jogszabály szerint a szakgimnáziumokból technikumok lesznek, így az iskola új neve Energetikai Technikum és Kollégium lesz – indokolt a kuratórium elnöke.

Az ESZI kiválóan reagált a koronavírus-járványra is, az alapító paksi atomerőmű maximális támogatása mellett – ezt már Horváthné Szűcs Marianna mondta. A kuratórium az elmúlt időszakban megfelelő ütemben hozta meg stratégiai döntéseit, de mögöttük tanügyi, pénzügyi, szakmai és üzemeltetési kérdésekben az ügyvezető szervezet is sokat és hatékonyan dolgozott – emelte ki az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezetője, hozzátéve, hogy a szakképzési rendszer is folyamatosan változik, erre is reagálni kell.

Horváthné Szűcs Marianna, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezetője. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Horváthné Szűcs Marianna, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány ügyvezetője. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Július elsejétől nemcsak az iskola neve változik meg, hanem a tartalma is. Sokkal kevesebb ágazat lesz, de az intézmény továbbra is műszaki iskola lesz, és változatlanul magas szakmai színvonalon fog működni. A jövőben a rendeletekhez igazodva képezzük a gépészeket, az elektronikai és elektrotechnikára, a környezetvédelem és vízgazdálkodásra jelentkezőket, az informatika és távközlési szakra jelentkezőket, illetve a pénzügyi-számviteli ügyintéző és ügyvitel a jövőben már gazdálkodás és menedzsment ágazat lesz, de ugyanolyan tartalommal – összegzett Horváthné Szűcs Marianna.

A 2019/2020-as tanévben is kiválóan szerepeltek az iskola diákjai a tanulmányi versenyeken. Az érettségi a járványügyi szabályozások maximális betartása mellett zajlik az intézményben, idén az ESZI-ben vizsgáznak legtöbben középfokon.