Adott a lehetőség a fejlődésre a fiatal kosárlabdázóknak

Sajtótájékozatót tart az ASE kosárlabda-szakosztálya. Fotó: Molnár Gyula/ Paksi Hírnök

A több játékra, a fejlődésre, akár a legmagasabb osztályba kerülésre kapnak lehetőséget a huszonhárom év alatti férfi kosárlabdázók annak az új működési formának köszönhetően, amelyet az Atomerőmű SE sajtótájékoztató keretében mutatott be augusztus 11-én. Az ASE és a Bonyhádi KSE közösen létrehozta az ASE Kosár Kft.-t, melynek tagjai ennek a szervezeti formának köszönhetően pályára léphetnek az NB I/A, az NB I/B és az U20-as bajnokságban egyazon bajnoki szezonban. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a 2020/2021-es bajnoki idényben kötelezővé tette, hogy az alapszakasz mérkőzésein az első két negyedben, minden csapatban mindig pályán kell lennie egy 23 éven aluli játékosnak, így ősztől máris élesben vizsgázik az új rendszer.

A sajtótájékoztatón dr. Kovács Antal, a klub elnöke a következőket mondta: Az ASE-ban hosszú távra gondolkodunk, mindig fontos volt az utánpótlás kérdése. A férfi kosárlabdázók között kevés, utánpótlásban nevelkedett játékos lett a nagycsapatban is meghatározó. Korábban volt a „T” licence, amelynek köszönhetően alacsonyabb osztályban tudtak játszani, erősödni, rutint szerezni a fiatalok. A jelenlegi helyzetben ez már nem működik – fogalmazott. – Régóta gondolkodtunk azon, hogy milyen megoldással tudnánk az utánpótlást a fejlődésében segíteni, és most eljutottunk oda, hogy találtunk megoldást. Ez többletfeladatot jelent a csapat részéről, de hitünk szerint egy olyan regionális központtá tudunk válni, amely a Pakson és Tolna megyében nevelkedő fiatal kosárlabdázók kifutási lehetőségét biztosítja. Ha kellően ügyes és kitartó, akkor NB I/B-s, NB I/A-s, vagy akár nemzetközi karriert is elérhet a játékos – emelte ki.

Jan Pavlik, a kosárlabda-szakosztály vezetője szerint nagyon nehéz lett volna ezt a folyamatot elindítani és végigvinni Kovács Antal, Tóth János és Osztermajer Mónika támogatása nélkül. – Már régóta a fejemben volt a gondolat, hogyan lehetne azoknak a fiatal játékosoknak, akik még nem ütik meg az A csapat szintjét, lehetőséget adni a fejlődéshez. Régen a „T” licence adott nekünk egy jó játékost, Morgen Ferdinándot, aki sajnos már nincs köztünk. Az eltelt években például Gulyás Milán vagy Kalmár Viktor nem tudott pályára lépni a Bonyhádban, tapasztalatot szerezni úgy, hogy az ASE nagycsapata is bevethesse alkalomadtán. Most ezzel az új formációval próbáljuk a Tolna megyei férfi utánpótlás kosárlabdában az együttműködést elkezdeni, ami hozta magával a felnőtt korosztályt is – mondta. Hozzátette, tavaly már hat paksi fiatal játszott az NB I/B-s Bonyhádban, viszont a szabályok nem engedték, hogy az „A” csoportban is pályára léphessenek. Az új rendszernek köszönhetően az ASE Kosár Kft. hét játékosa tud játszani és edzeni ősztől az NB I/A, NB I/B és U20-as csapatokban, ebből a szempontból a fejlődésük biztosított. Véleménye szerint nagy változások vannak a magyar kosárlabda-utánpótlásban, egyre nehezebb versenyezni az akadémiákkal. – Nagy kár lenne elveszíteni a Tolna megyei utánpótlásbázisokat, ehhez kellett az összefogás. Már most sok fiatal magyar játékos jelentkezik, hogy van-e még hely, jöhetnek-e hozzánk. Természetesen kellett ehhez az akarat a Bonyhád KSE részéről is – hangsúlyozta Jan Pavlik.

A sajtótájékoztatón Darabos Péter, a bonyhádi klub ügyvezető elnöke elmondta, hogy most már tudnak tervezni, és meg tudják célozni a visszajutást az NB I/B piros csoportjába. Az ASE kosárlabda-szakosztályának elnöke, Tóth János arra tért ki, hogy a Kft. létrejöttéhez nagy szükség volt Jan Pavlik kitartására, míg Braniszlav Dzunics vezetőedző arra lát lehetőséget, hogy a fiatalok közül lesznek páran, akik profi játékosokká válnak.