A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

A magyar cégek, vállalkozások komoly szerephez juthatnak a Paks II. projektben. Bekapcsolódásukat, tájékoztatásukat a Paks II. Zrt. honlapján elérhető információk mellett az újonnan megnyílt Vállalkozói Információs Pont is segíti.

Az évszázad beruházásaként emlegetett atomerőmű-építés iránt érthető módon komoly érdeklődést mutatnak a hazai cégek. A magyar vállalkozásokra számítanak is a Paks II. projektben. Bizonyos munkákban, például az építési-szerelési bázis létesítése során a magyar beszállítói arány már most kifejezetten magas: magyar cég építette meg a transzformátorállomást, magyar vállalkozás dolgozik az első felvonulási épületeken és az Erőmű Beruházási Központ kivitelezését is hazai cég fogja végezni – tájékoztatott Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Tekintettel arra, hogy Magyarország fix áras, kulcsrakész szerződést kötött az orosz féllel, az alvállalkozókat az orosz partner vonja be a beruházás munkálataira közbeszerzési eljárás keretében. Ebből fakadóan, aki szeretne bekapcsolódni a létesítésbe, annak elsősorban a Roszatom beszerzési portálján (zakupki.rosatom.ru) kiírt tendereket érdemes figyelnie. További lehetőség elsősorban a kisebb vállalkozások számára, hogy az ugyanezen a portálon kihirdetett tendernyertesekkel veszik fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy bekapcsolódjanak az elnyert munkákba.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A részvétel elősegítése érdekében Vállalkozói Információs Pont nyílt augusztus elején a 6-os főút mellett, Paks déli kapujában, a beruházási terület közelében. A PIP Nonprofit Kft. által üzemeltetett iroda célja, hogy a hazai cégek első kézből ismerhessék meg a Paks II. beruházásba való bekapcsolódás lehetőségeit. A Vállalkozói Információs Pont munkatársai célirányosan, cégre szabott szaktanácsadással segítik a magyar vállalatokat a felkészülésben. Tájékoztatást nyújtanak a projekt orosz fővállalkozója által kiírt tenderekről, a beszállítókra vonatkozó alapvető követelményekről, és információs anyagokkal látják el a beruházás iránt érdeklődőket. Az iroda célja, hogy a lehető legtöbb helyi és magyar vállalkozás profitálhasson a Paks II. projektből.

– A vállalkozások a Paks II. Zrt. honlapjának „Beszállítók” menüpontját böngészve is értékes információhoz juthatnak, köztük a nukleáris minősítéssel kapcsolatos tudnivalókhoz – mondta el Mittler István. A társaság kommunikációs igazgatója hozzátette, a Paks II. Zrt. – mint a paks2.hu oldalon olvasható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő minősítési rendszert dolgozott ki és működtet a beszállítók kiválasztására és alkalmasságuk igazolására. A társaság mind a saját, mind a fővállalkozó által bevonni kívánt szállítók alkalmasságát a nukleáris minősítési eljárás során szerződésenként vizsgálja. A szerződés szerinti munka elkezdésének feltétele minden esetben a sikeres nukleáris minősítés.

(X)