Segíti az iskolakezdést az önkormányzat

Évek óta több módon nyújt segítséget az önkormányzat a családoknak az iskoláztatáshoz, ami az új tanévben sincsen másként. Vasadi Andrásné, a Paksi Polgármesteri Hivatal szociális csoportjának vezetője elmondta, hogy a szociálisan rászoruló családoknak nyújtott támogatások egyik formája a rendszeres nevelési segély, amivel gyermeknevelési, iskoláztatási költségeikhez járul hozzá az önkormányzat. – Ez a támogatás általános iskolásoknak étkezési térítésidíj-kedvezmény formájában, illetve középiskolásoknak, felsőoktatásban tanulóknak készpénzben biztosítható. A felsőoktatásban tanulók esetében minden szemeszterre igényelni kell a támogatást, azaz szeptemberben és januárban is be kell adni a kérelmet – hívta fel a figyelmet a csoportvezető.

A rendkívüli települési támogatásként folyósított beiskolázási segély is szociális rászorultságtól függő ellátás. – A kérelem elbírálásakor vizsgáljuk a családban élők vagyoni helyzetét és jövedelmét. A támogatás mértékének megállapításánál figyelembe vesszük, hogy óvodában, általános iskolában, középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézményben kezdi meg a gyermek a tanévet – tájékoztatott Vasadi Andrásné, aki azt is elmondta, hogy a rendszeres nevelési segély és a beiskolázási segély iránti kérelmeket egyaránt szeptemberben kell benyújtani a szociális csoporthoz, kérelemnyomtatványokat és további információkat a hivatal ügyfélszolgálati irodájában lehet kérni.

Azt is megtudtuk a csoportvezetőtől, hogy évek óta létező támogatási forma Pakson a felzárkóztatási ösztöndíj általános és középiskolás roma tanulóknak. Feltétel, hogy a diáknak legalább közepes a tanulmányi eredménye, és nincsen igazolatlan hiányzása. Az ösztöndíj szeptembertől igényelhető, összege tanulmányi átlagtól függően havi 3-8 ezer forint. Az ösztöndíjat februárban újra kérelmezni kell, akkor az első félévi tanulmányi eredményt veszik figyelembe az elbírálásnál.

Vasadi Andrásné a kedvezményes diákbérletről is tájékoztatott. Elmondta, hogy ezt azok a paksi és a város közigazgatási területén tanuló általános és középiskolások vehetik igénybe, akik legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, és sport vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal, illetve feltétel, hogy az adott útvonalon van buszközlekedés. A kedvezmény a Paksra helyközi járattal utazó csámpai és gyapai gyerekeknek is jár. Az első bérlet lejárta után egy hónapon belül be kell adni a Paksi Polgármesteri Hivatal szociális csoportjánál a kérelmet, azt követően már egyéni ütemezésben, a polgármesteri hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát. A bérleteket össze is lehet gyűjteni, de amikor az első lejár, mindenképpen be kell adni a kérelmet, különben nem kapják meg a visszatérítést az érintettek. Arra is figyelniük kell, hogy az utolsó, júniusi bérlet lejártát követő egy hónapon belül érvényesítsék a kedvezményt, tehát minden tanévet követően legkésőbb augusztus 5-ig.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal