Fertőzött az atomerőműben

Koronavírus-fertőzést állapítottak meg az atomerőmű egyik dolgozójánál, azonnal megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását – jelentette be dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

– Szeptember elseje nem csak az iskolakezdésről lesz nevezetes, mivel ezen a napon derült ki először, hogy a Paksi Atomerőmű egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírustesztje. A kontaktkutatás megkezdődött, aminek eredményeképpen az érintett kollégák már karanténban vannak – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Azt is elmondta, hogy az eset kiderülése előtt már tartottak vezetői csoportülést, ahol különböző óvintézkedéseket hoztak.

– Döntöttünk többek között az atomerőmű látogatóközpontjának és múzeumának bezárásáról, emellett, hogy csökkentsük a személyes kontaktokat, leállítottuk a tíz főnél nagyobb megbeszéléseket, ezeket online meetingekkel helyettesítjük. A konferenciákon felfüggesztettük a személyes részvételt, és elhalasztottunk minden olyan kisebb eseményt is, ahol a szakma képviselői összezárva, egy helyen tartózkodhatnak, mint például a csapatépítő tréningek vagy a nyugdíjas-búcsúztatók. A hivatalos külföldi utakat is visszamondtuk – közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve, hogy tavaszi tapasztalatokra építkezve újra megvizsgálják a 12 órás műszakrend bevezetését, és törekednek arra, hogy minél többen tudjanak otthonról dolgozni. – Komoly rutinra tettünk szert, így gördülékenyen tudunk átállni erre a működésre – emelte ki.

Dr. Kovács Antal hangsúlyozta: a kézfertőtlenítők mellett a megfelelő védőeszközökkel is rendelkezik az atomerőmű, hogy a szigorú higiéniai előírásokat betartsák. Az intézkedéseknek köszönhetően remélhetőleg csökkenteni tudják a vírus terjedését.

Azt is elmondta a kommunikációs igazgató, hogy az Erzsébet Nagy Szálloda két hétre felfüggesztette működését, mivel kiderült, hogy egy ott megrendezett esküvőn részt vett egy igazolt beteg. A fertőtlenítés már megtörtént, de addig nem nyitják újra a létesítmény, amíg nincsenek biztosítva a megfelelő munkafeltételek.

– Megvizsgáltuk az elmúlt hónapokban hozott döntéseket és értékeltük azokat. Az új intézkedések az elmúlt időszak tapasztalataira épülnek majd, ami hozzájárul a következő hullám megfelelő kezelésére – összegzett dr. Kovács Antal.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: TelePaks
Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: TelePaks