Tolna megyéért kitüntetést kapott a megyenapon Süli János miniszter

– Hittel, szeretettel, meggyőződéssel kell csinálnunk azt, amit választottunk, és akkor beérik a munka – ezzel a gondolattal köszönte meg Süli János a Tolna megyéért kitüntetést a megyenapi ünnepségen. A Tolna megyei önkormányzat hagyományos rendezvényét, ahol átadták a megye rangos díjait, idén Dombóváron a Tinódi Házban tartották szeptember elsején.

Fotó: MTI/Varga György

Az ország egyik legjelentősebb fejlesztésében való kiemelkedő szerepéért, megyegyarapító honatyai tevékenységéért, életútját végig követő rendkívüli társadalmi szerepvállalásáért, a helyi és térségi közösségek javáért végzett kimagasló érdekképviseleti tevékenységéért vehette át a Tolna megyéért díjat Süli János a megyenapi ünnepségen. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter köszönőbeszédében a díjazottak nevében nem csupán a kitüntetést odaítélőknek, illetve a felterjesztőknek, hanem a családnak, a támogató közegnek is kifejezte háláját.

A rendezvényen beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, véleménye szerint a családok, a falvak, városok együttesen viszik előre az országot, Magyarország jövője a közösségek erején múlik. A Vén zászlótartó című Petőfi Sándor verset idézte beszédében Fehérvári Tamás. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint ma is érvénnyel bír a költemény, hiszen a zászlóhordozók a közös identitás jelképét tartják a magasba. Ez a megye feladata is – magyarázta.

A díjátadások során elsőként a megyei nemzetiségi önkormányzatok díjazottjait köszöntötték a rendezvényen. A Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nívódíját idén Mihalovics Zsolt népzenész érdemelte ki. A Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat díjazottjai Hucker Mónika és Koleszár Ferencné lettek.

A megye társadalmi, tudományos, kulturális, művészeti, közoktatási, sport- és gazdasági életében elért kimagasló érdemek, és rangos életművek elismerésének díjait is átadta a megyenapon a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A Tolna Megye Közbiztonságáért díjat dr. Pilisi Gábor, a Tolna Megye Közszolgálatáért díjat Rauth István és Balázsné Deák Erzsébet, a Sipos Márton-díjat Tarr Imre, a Babits Mihály-díjat Orbán György, a Beszédes József-díjat Hilcz Ádám, a Bezerédj István-díjat dr. Simon Mária vették át.

A Tolna megyei önkormányzat 1999 óta rendezi meg a megyenapi ünnepséget szeptember 1-jén, annak évfordulóján, hogy I. Lipót király 1699-ben ezen a napon adományozott pecséthasználati jogot az újraalapított Tolna vármegyének.