Két kitüntetést adtak át a közgyűlésen

A koronavírus-helyzetre tekintettel rendhagyó helyszínen, az ASE csarnokban tartotta éves közgyűlését az Atomerőmű SE. Dr. Kovács Antal elnök-ügyvezető igazgató beszámolt a piros-kék klub 2019. évi eredményeiről, gazdasági helyzetéről, majd a felügyelőbizottság beszámolója következett az egyesület 2019. évi tevékenységéről. Osztermájer Mónika, az egyesület gazdasági vezetője többek között elmondta, hogy az egyesület bevételei lehetővé tették valamennyi szakosztály zökkenőmentes működését. A sportegyesület fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a társaság nemcsak anyagi támogatást nyújt, hanem biztosítja a létesítményeket az edzésekhez, versenyek megrendezéséhez. A sportegyesület alaptevékenységének kiemelt támogatója még Paks Város Önkormányzata, illetve az AO IK ASE orosz partner, amely alapvetően a versenysport működtetéséhez járul hozzá. A közgyűlésen megtárgyalták és elfogadták a 2020. évi költségvetést. A közgyűlés zárásaként – folytatva a sokéves hagyományt – kitüntetéseket adtak át. Kováts Balázs, az ASE elnökségi tagja méltatta Jakab Albertet, az ASE szabadidősport-szakosztály természetjáró szakcsoportjának vezetőjét, aki az ASE örökös tagja, és Pavlik Jant, a kosárlabda-szakosztály vezetőjét, aki az ASE örökös bajnoka elismerést vehette át dr. Kovács Antaltól.

Jakab Albert (b.) és Jan Pavlik (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Jakab Albert (b.) és Jan Pavlik (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Jakab Albertet, az ASE új örökös tagját több oldaláról ismerhetik az emberek nemcsak Pakson, hanem az országban is. Túravezetőként emlékezetes külföldi, egyhetes túrák kötődnek a nevéhez. Országosan a tájékozódási túraversenyzés összefogásában van szerepe. A dél-dunántúli túravezetők vizsgabiztosként is ismerhetik. Még többen pedig arról, hogy a bronz- és ezüstjelvényes túravezető képzéseken a tájékozódási ismeretek átadása az ő feladata. Nevéhez fűződik, hogy a Dél-Mezőföldről turistatérkép és jelzett útvonalhálózat készült. Egyik szívügye a Dél-Mezőföld népszerűsítése, a másik a tájékozódási túraversenyzés. Ennek egyik eleme a Bakancsos Atom Kupa, idén októberben a huszonharmadikat rendezik. A Paks környéki helyszínekről Tolna megyei és Baranya megyei rendezvénnyé is vált, az ország legnépszerűbb tájékozódási túraversenye. Jakab Albert 2000 óta az ASE szabadidősport-szakosztály természetjáró szakcsoportjának vezetője. Ebben a minőségében húsz éve fogja össze a túravezetők munkáját, közösen alakítják az éves túraprogramokat.

Jan Pavlik 1978-ban született Csehszlovákiában, tanulmányait Brnóban végezte, és ott kötelezte el magát a kosárlabda iránt. 1996–2004 között nyolc szezont töltött a Brnó csapatában, és hazája nemzeti válogatottjába is beválogatták. 2003-ban azonban úgy döntött, hogy belekóstol a légiós életbe, és a 2004-es szezonkezdéskor már Pakson volt, ahol három szezont játszott, a mérleg két bajnoki és egy kupagyőzelem. 2006-ban feleségül vette Till Reginát, majd felvette a magyar állampolgárságot és tökéletesre csiszolta magyar nyelvtudását. Ezt követően játszott még néhány szezont Csehországban, és egyet ismét Pakson. 2014-től az ASE kosárlabda-szakosztályának technikai vezetője. Azóta szolgálja a klubot, a klub érdekeit. Jelenleg a kosárlabda-szakosztály vezetője, a felnőtt férfi profi csapat másodedzője. Utánpótláskorú csapatot edz, amellyel sikereket érnek el a korosztályos versenyeken, és nem véletlen, hogy gyermekei is az ASE korosztályos csapataiban pattogtatják a labdát. Jan Pavlik feleségével és három gyermekével Pakson telepedett le, és most már igazi paksinak is érezheti magát.

-kj- -fg-