Bekerült a megyei értékek közé az Imsósi-erdő

Fotó: A Tolna Megyei Értéktár Bizottság felvétele
Fotó: A Tolna Megyei Értéktár Bizottság felvétele

Nagydorogon tartotta kihelyezett ülését a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a közelmúltban, ahol 19 beérkezett javaslatot vitattak meg, melyek közül 11 érték bővíti a megyei értéktárat a továbbiakban. A tavaszi Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőre diákok készítettek további 18 értékjavaslatot, melyek közül most öt került fel a lajstromra. A bizottság hat kategóriában összesen tizenöt értékkel növelte a megyei értékek számát, közöttük van az Imsósi-erdő, áll a Tolna Megyei Értéktár Bizottság közleményében.

Hóvirág. Fotó: Babai István/archív
Hóvirág. Fotó: Babai István/archív illusztráció

Mint írják, az Imsósi-erdő helyi jelentőségű védett természeti terület. Védetté nyilvánítása 2000-ben történt. 54,7456 hektár területen fekszik. Az erdő a magyar kultúrtörténet egyik kiemelkedő emléke, 75 %-át erdő, 5 %-át gyep, 15 %-át cserjés, 5 %-át vizes terület borítja. Védett és fokozottan védett növény- és állatfajok élnek itt, pl.: dunavölgyi csillagvirág, széleslevelű nőszőfű, nyári tőzike, kardos lepke, nappali pávaszem, egerészölyv, vidra. Az erdő a magyar kultúrtörténet egyik kiemelkedő emléke. A Rákóczi szabadságharc idején itt vert tábort Vak Bottyán serege. Az akkor épített sáncok maradványai még ma is felismerhetők. A Duna mentén a rómaiak óta nem építettek ekkora védműveket.

Tolna megye hagyományait, helyi specialitású ételeit, italait, kézműves termékeit, a területén található építészeti, mezőgazdasági különlegességeket, növényeket, állatokat, természeti értékeket, kiemelkedő, egyedi értéket hordozó szokásokat törvény védi, hiszen hatályba lépett a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság feladata a megyében található nemzeti értékek dokumentálása és megküldése a Hungarikum Bizottságnak. A Tolna Megyei Értéktár Bizottságról, feladatáról ide kattintva többet olvashatnak. Minden megyei értékről bővebb anyag kerül fel a kincsestolnamegye.hu oldalra.