Az ügyfélfogadás szabályai a NAV-nál

Az ügyfelek és a hivatal munkatársainak védelme érdekében csak szigorú óvintézkedések mellett biztosított a személyes ügyfélfogadás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Tolna megyei ügyfélszolgálatain. Az adóhivatalnál szinte minden ügy intézhető elektronikusan, illetve a magánszemélyek postai úton is rendezhetik adóügyeiket.

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a NAV ügyfélszolgálatain az ügyfélfogadás ütemezetten történik, a várótermekben egyidőben annyi ügyfél tartózkodhat, hogy a másfél méteres védőtávolság biztosított legyen. Személyes ügyintézéskor kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Személyes ügyintézéshez időpontfoglalásra a NAV honlapján van lehetőség (nav.gov.hu).

Az ügyféltérben kísérő csak kivételesen indokolt esetben (például tolmács, mozgáskorlátozott kísérője) tartózkodhat. Meghatalmazással más adóügyei is intézhetők, így elegendő egy főnek felkeresnie az ügyfélszolgálatot. A javasolt meghatalmazás-minta letölthető a NAV honlapjáról a letöltések – egyéb menüpontból.

A NAV honlapján, a Segítség rendkívüli helyzetben blokkban elérhetők a leggyakrabban használt nyomtatványok pdf formátumban. Letölthető többek között az átvezetéshez és kiutaláshoz használt 2017-es számú kérelem, a csekkigényléshez használt nyomtatvány. Ezeket magánszemélyek postai úton is eljuttathatják a NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága levelezési címére (7101 Szekszárd, Pf. 108.).

Az ügyfélkapuval rendelkezőknek érdemes megfontolni az adóügyek elektronikus intézését. A NAV általános tájékoztatórendszere, a NAV Infovonal a 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható.