Folyamatosan dolgoznak a szociális központban

Korlátozásokkal, de továbbra is folyamatosan működik a Paks Kistérségi Szociális Központ, ahol változatlanul várják önkéntesek jelentkezését. Az intézményben kiemelt szempont a személyes szakember-ügyfél találkozások számának minimalizálása, ugyanakkor a veszélyeztetett csoportoknál jelenleg kiemelkedő jelentőségű a biztonságos és teljes körű szolgáltatás.

Megkeresték azokat az önkénteseket akik a tavaszi időszakban segítették a munkájukat, a visszajelzések alapján rájuk most is számíthatnak, további segítők jelentkezését várják, valamint a segítségre szoruló idősek jelzését is, kaptunk tájékoztatást a Paks Kistérségi Szociális Központból még szeptember elején, amikor az intézmény elsősorban a nappali ellátásokat érintő korlátozásokat vezetett be az aktuális járványhelyzet miatt. Önkéntesek és a segítségre szoruló idősek jelentkezését most is várják, és az akkor bevezetett korlátozások ugyanúgy érvényben vannak.

Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója tájékoztat az aktuális helyzetről. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója tájékoztat az aktuális helyzetről. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– A nappali ellátásban létszámstoppokat vezettünk be, van olyan szolgáltatás, ahol személyes ügyintézés, kapcsolattartás nem lehetséges, ilyen az idősek klubja például Pakson vagy Nagydorogon, a fogyatékkal élők klubjában csökkentett létszámmal működik a szolgáltatás, és ugyanez igaz a hajléktalanok ellátására is. A család- és gyermekjóléti szolgáltatásban az ügyfeleket előzetes időpont-egyeztetésre kérik. A jelenleg kiemelkedő jelentőségű házi segítségnyújtást a gondozási szükségletfelmérést követően továbbra is teljeskörűen biztosítják, a támogató szolgálatnál a szállító szolgáltatás jelentős része leállt, a szociális étkezést kiszállítással biztosítják, ahogy a járvány első hullámának idején – tájékoztatott Borbás László, Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

Azt is elmondta, hogy az intézményi protokollban meghatározott járványvédelmi intézkedések betartásához szükséges védőeszközök rendelkezésükre állnak. A szakmai munka során továbbra is elsődleges szempont a személyes szakember-ügyfél találkozások minimalizálása, ugyanakkor a veszélyeztetett csoportoknál jelenleg kiemelkedő jelentőségű a biztonságos és teljes körű szolgáltatás. Ez a gyakorlatban a munkatársak átvezénylését jelenti a járványvédelmi szempontból első vonalba került szolgáltatásokhoz, mint a szociális étkeztetés.