Kezdődik az elektromos buszok tesztüzeme

Megkezdik annak a tíz elektromos busznak a tesztüzemét, amelyek beszerzéséről tavaly novemberben írt alá szerződést Szabó Péter, Paks polgármestere és Marta Lis, a Solaris Bus & Coach S.A. exportértékesítési igazgatóhelyettese. A járműveket ma (12.04.) megtekintette Süli János miniszter és Szabó Péter polgármester.

A „Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a kevésbé fejlett régiókban – Paks város közösségi közlekedés fejlesztése” című projekthez kapcsolódó közbeszerzésben elektromos hajtású buszokat, valamint töltőinfrastruktúrát vásárolt Paks Város Önkormányzata a lengyel Solaris Bus & Coach S.A. cégtől. A buszok nemrégiben megérkeztek, várhatóan a jövő héten megkezdik a tesztüzemet. A tíz buszból hat nagyobb méretű, ezek 63-63 fő szállítására alkalmasak, négy pedig kisebb méretű, amelyekben 44-44 fő utazhat egyszerre.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón azt monda, örül, hogy ezek a buszok hamarosan Pakson közlekednek, és bízik abban, hogy egyre többen választják majd a buszos közlekedést az autós helyett. – Az új buszokkal a jelenlegi háromszorosára terjeszthető ki a buszközlekedési hálózat, és sűríthető a járatszám a városban. Ha a lakosság a buszközlekedést választja, csökken a gépjárműforgalom, ezáltal a károsanyag-kibocsátás – fejtette ki a miniszter. Kiemelte, hogy ez a projekt egy nagy lépés annak érdekében, hogy Paks ne csak atomváros, hanem zöld város is legyen.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A szűkebb utcákba nem tudtak bemenni a buszok, így minimális volt a tömegközlekedéssel lefedett terület a városban, a most beszerzett kisebb méretű elektromos buszokkal viszont már ezeket a városrészeket is be tudjuk vonni a járathálózatba – ezt már Szabó Péter polgármester mondta, hozzátéve, hogy a helyi járatú buszközlekedés kihasználtsága jelenleg kicsi, az elektromos buszok révén a járathálózat kiterjesztésével és a járatsűrűség növelésével azt szeretnénk elérni, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést. Korábban létrejött egy munkacsoport, amely nagyjából már kialakította az új járathálózatot és járatsűrűséget – összegzett a polgármester. Kiemelte, hogy ez a tíz busz a jelenlegi igényt teljesen ki tudja szolgálni, a buszsofőrök képzése folyamatban van. Szabó Péter kitért arra is, hogy a buszokat „paksiasították”, ami azt jelenti, hogy külsejüket a település jellegzetes épületeinek, helyszíneinek képével dekorálták.

A beszerzés értéke négymillió-hétszázezer euró plusz ÁFA, amit teljes egészében az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásból biztosít az önkormányzat.