Befejeződött a főjavítás a hármas blokkon

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István

Befejezték a paksi atomerőműben a 3. blokk 2020-ra tervezett karbantartását és éves főjavítását – adta hírül honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Mint írják, a 2020. november 12-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű átrakásával összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

A blokk karbantartási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A hatósági ellenőrzés kiterjedt a karbantartási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására. A közlemény szerint az engedélyes, azaz az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. benyújtotta a blokk visszaindításának engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az indítási engedélyt kiadta.

A nukleáris hatóság arról is hírt adott, hogy a paksi atomerőműben 2020. december 3-án megtartották az éves fizikai védelmi gyakorlatot a hatóságok felügyelete mellett, a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával. A hatályos szabályozás értelmében megtartott éves komplex gyakorlat keretében a paksi atomerőmű tesztelte a fizikai védelmi rendszereinek és eljárásainak hatékonyságát. A résztvevőknek, akik az atomerőmű személyzetén kívül a területi rendvédelmi szervek képviselői voltak, a gyakorlat során erőszakos támadásokat kellett megállítaniuk és felszámolniuk. A kialakult járványügyi helyzet miatt egyes mozzanatokat csak szimulálva hajottak végre, továbbá a résztvevők és a megfigyelők a pandémiás óvintézkedések betartásával vettek részt a gyakorlaton. A végrehajtást az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrizték.

Az OAH közleménye kitér arra is, hogy a megfigyelők és a résztvevők észrevételei alapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelentést készít, amelyben az értékelés alapján javaslatokat tehet fejlesztésekre, újabb megoldások alkalmazására a minél magasabb szintű védettség biztosítása érdekében. A hatóságok a jelentés alapján döntenek, hogy a végrehajtást elfogadják-e, illetve szükség esetén javítóintézkedéseket is elrendelhetnek.