Leber Ferenc: Az öröm képessége mindenkiben ott van

Advent harmadik vasárnapján Leber Ferenc alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait a televízió kameráin keresztül.

Leber Ferenc, Paks alpolgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Kedves Paksiak!

Advent harmadik gyertyájának fénye a keresztény hagyomány szerint az ÖRÖM vasárnapját jelképezi, mely jelentőségében kiemelkedik a többi közül. Az Úr eljövetelének közelségét ünnepli és mutatja advent második felének kezdetét. A karácsonyra való ráhangolódás megélése a vallásgyakorlók és az ateisták számára egyaránt fontos, hiszen a várakozás felfokozza a beteljesülés érzelmeit.

A járvány miatt bevezetett intézkedések most ezeket az örömöket is korlátozzák, sajnos az idei karácsony nem szólhat a meghitt családi összejövetelekről, egymás meglátogatásáról, semmilyen közösségi élményről. Néhány család számára a szomorú veszteség éve is lesz, és az idei ünnepet még sokáig emlegetjük majd arról szólva, hogy mit NEM tehettünk meg – éppen szeretteink védelme érdekében. Mondják: a világ már sosem lesz olyan, mint 2020 előtt. És ez talán így is van, hiszen megéljük, hogy elveszíthetjük azt, ami korábban természetes volt számunkra: szüleink feltétel nélküli szeretetét, a család zajos örömeit és bármely családtagunk egészségét.

Éppen ezért most minden eddiginél jobban meg kell becsülnünk azt, ami a miénk. Lehet ugyan, hogy csak telefonon tarthatjuk a kapcsolatot idősebb szeretteinkkel, és talán csak a világhálón lehetünk együtt velük, de azért láthatjuk a család féltett apróságait a karácsonyfa alatt.

Ne feledjük el, hogy az öröm képessége mindenkiben ott van, és csak rajtunk múlik, élünk-e vele. Az öröm valódi titka a szívből ered, és nagyon fontos, hogy megéljük minden percét, mert ez tölt fel minket azzal az energiával, melyből később meríthetünk.

Kívánom minden paksi polgárnak, hogy képes legyen a múlt emlékéből és a jövő reményéből örömöt kovácsolni az idei ünnepen is. Jelképezze ezt a harmadik gyertya!

Áldott, békés ünnepet kívánok mindnyájunknak!