Új típusú, módosított üzemanyaggal indult újra a paksi atomerőmű 3-as blokkja

A Paksi Atomerőmű madártávlatból. Fotó: Vida Tünde
A Paksi Atomerőmű madártávlatból. Fotó: Paksi Hírnök/ archív

A paksi atomerőmű 3-as blokk tervezett főjavítása során a reaktor aktív zónájába 18 módosított üzemanyag-kazettát helyeztek el, az új típusú üzemanyaggal indult újra a blokk. A módosított üzemanyagot fokozatosan vezetik be az atomerőmű mind a négy blokkján. Ennek megfelelően a zónaátrakások során az új típusú üzemanyag-kazetták részaránya fokozatosan növekszik majd – tájékoztatott a TVEL.

A módosított üzemanyag kifejlesztése, amelyet a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. között létrejött szerződés alapján hajtottak végre, 2020-ban ért véget. Az új típusú üzemanyag-kazetták lehetővé teszik a hűtőközegként és moderátorként szolgáló víz és az urántöltet arányának optimalizálását a reaktor aktív zónájában. Ez hatékonyabbá teszi az üzemanyag hasznosulását, és javítja a blokk üzemeltetésének gazdasági mutatóit. Az új típusú üzemanyag-kazettákat a TVEL Rt. Elektrosztal városában található gépgyárában állítják elő a paksi atomerőmű számára.

– Az új típusú módosított üzemanyag bevezetése jelentősebb befektetés nélkül teszi lehetővé a blokkok műszaki és gazdasági paramétereinek javítását. A VVER–440-es reaktorokhoz aktívan fejlesztünk új konstrukciókat, illetve módosított üzemanyagot. Jelenleg különböző stádiumban van a finn Loviisa, a cseh Dukovany, a szlovákiai Mohi és Bohunicei atomerőművek számára fejlesztett új üzemanyag bevezetése. Noha az említett atomerőművek mindegyikében VVER–440-es típusú reaktorok működnek, az új üzemanyagprojektek mind műszakilag, mind koncepciójukban jelentősen különböznek, miután figyelembe vesszük megrendelőink egyedi követelményeit és kéréseit – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

A paksi atomerőmű számára készült új üzemanyag kifejlesztésében és használatának megalapozásában a Roszatom gépgyártó divíziójához, az Atomenergomashoz tartozó Gidropressz Rt., a TVEL Rt.-hez tartozó, anyagkutatással foglalkozó Bocsvar Intézet, a TVEL elektrosztali gépgyára, valamint a Kurcsatov Intézet vett részt. A Gidropressz mérőhelyén végezték el az új típusú üzemanyag-kazetták komplex hidraulikai, fárasztó anyagvizsgálatait, valamint a vibrációs vizsgálatokat.

A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve, amelynek villamos teljesítménye mintegy 2000 MW. A paksi atomerőműben négy VVER–440-es típusú reaktor termel, amelyeket 1982 és 1987 között helyeztek üzembe. Jelenleg a paksi atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER–440-es blokkokkal rendelkező atomerőműve, amely 15 hónapos üzemanyagciklus szerint működik. A paksi atomerőmű éves szinten mintegy 15 TWh villamos energiát termel, amely a Magyarországon előállított villamos energia fele. A paksi atomerőmű üzemanyagciklust meghosszabbító projektje 2018-ban európai Innovációs Minőségdíjat (Quality Innovation Award) nyert nagyvállalati innovációk kategóriában. Az üzemanyagciklust meghosszabbító projektben a magyar atomenergetikai szakembereknek a TVEL Rt., a Kurcsatov Intézet, a Gidropressz, a Bocsvar Intézet és a TVEL elektrosztali gépgyárának szakemberei nyújtottak segítséget.

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. üzemei nukleárisüzemanyag-gyártással, urándúsítással, valamint az urándúsításhoz használt gázcentrifugák gyártásával foglalkoznak, illetve tudományos, kutató- és tervezői háttérintézetek is tartoznak a vállalathoz. A TVEL látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal. A vállalat a világ 13 országának 73 energiatermelő atomreaktora számára állít elő üzemanyagot, valamint 8 ország kutatóreaktorainak szállít nukleáris üzemanyagot. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységeit is ellátja üzemanyaggal. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ – olvasható a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL közleményében.