Évet értékelt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

A radioaktív hulladékok, valamint a kiégett fűtőelemek tárolása idén is nagyfokú biztonság mellett valósult meg Magyarországon. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) mindhárom létesítményében jelenleg is zajlanak fejlesztési vagy bővítési munkák annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon – olvasható a cég évértékelésében.

– Munkatársaink még a világjárvány közepén is azon dolgoznak, hogy ezek a különleges szállítást és tárolást igénylő hulladéktípusok a lehető legbiztonságosabb módon legyenek kezelve. Ez az iparág egy pandémia alatt sem állhat le, sőt, létesítményeinket már a jövő kihívásainak is igyekszünk megfeleltetni. Minden ez irányba tett lépésünket a társadalom, különösen a tevékenységünkkel közvetlenül érintett lakosság folyamatos tájékoztatása mellett tesszük meg, együttműködve a létesítményeink környezetében lévő településekkel – nyilatkozta dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a társaság idei tevékenységét összegezve.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT) a harmadik kamra vasbeton medencéjének kialakításán dolgoznak 250 méterrel a felszín alatt. A második kamra pedig már csak az Országos Atomenergia Hivatal engedélyére vár, hogy megkezdődhessen a hulladék leszállítása. Már az úgynevezett inaktív komplex próbát is megtartották a hatóság szakemberei előtt. Az NRHT technológiai épületében jelenleg 1701 radioaktív hulladékkal megtöltött hordó van, míg a föld alatti első kamrában 537 vasbeton konténerben 4833 hordót tároltak el véglegesen. Mind a személyi dozimetriai ellenőrzés, mind a kibocsátás-ellenőrzés eredményei igazolják, hogy az értékek nagyságrendekkel elmaradnak a határértékektől, a létesítmény működése nem jelentett egészségügyi kockázat növekedést sem a dolgozókra, sem a lakosságra.

A szintén kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolására és feldolgozására szolgáló, Püspökszilágy és Kisnémedi határában üzemelő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT) már a befejezéshez közelít a biztonságnövelő programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések első üteme.

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT) is zajlanak a bővítési munkálatok. A meglévő 24 kamra mellé négy újabb épül. Ezek már megnövelt kapacitású tárolómodulok: szemben a korábbi 450, illetve 527-tel, itt 703 kazettát lehet majd elhelyezni. A kivitelezés a szerződéses ütemterv szerint halad, amit eddig a járványügyi helyzet sem befolyásolt. A projekt várhatóan 2024. május végi határidőre elkészül. A megnövelt kapacitású kamrákba a legrégebben pihentetett kazettákat helyezik majd át, míg a kiürített helyekre az erőműből frissen beszállított kazetták kerülnek. Az elhasznált fűtőelemek áthelyezésének műveletét sikeresen elpróbálták a szakemberek. Az üzemeltetésben összegyűlt tapasztalatok alapján végrehajtották a karbantartási ciklusok racionalizálását, s a korábbi évi négy karbantartás kettőre csökkent. A sugárellenőrző rendszer rekonstrukciója befejeződött, próbaüzeme a 3. blokki betárolás alatt sikeresen megtörtént. A KKÁT-ba 2020-ban 360 kiégett fűtőelemet szállítottak be, így jelenleg 9 937darab kazettát tárolnak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Euratom, valamint az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzései pozitív eredménnyel zárultak.

A Nyugat-Mecsekben található Bodai Agyagkő Formáció földtani kutatása idén októbertől újabb kutatófúrással folytatódott. Cél, hogy kiderüljön, alkalmas-e a vizsgált terület egy radioaktív hulladékok számára építendő mélységi geológiai tároló számára. A jelenlegi szerződésben három fúrás szerepel, a munkák várhatóan a jövő év őszéig tartanak. Az eddigi vizsgálatok alapján ez a kiemelkedő vízzáró tulajdonsággal rendelkező kőzet biztonságos környezetet nyújthat a hosszú élettartamú és nagy aktivitású radioaktív hulladékok, illetve kiégett fűtőelemek számára. A geológiai alkalmasság vizsgálata mellett a társadalmi és gazdasági hatásokra vonatkozó vizsgálatot is útjára indították, ennek eredményei 2021-ben várhatók.

Mint az összefoglalóban olvasható, a projektek előrehaladását, sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az RHK Kft. szakembereinek odaítélt elismerések. Március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgatót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig Prometheus-díjban részesítette Tokaji Sándor beruházási főmérnököt.

Hangsúlyos feladat a cég életében az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásokkal való kapcsolattartás, a tagtelepülések naprakész információkkal való ellátása. Idén a járványhelyzet új kihívások elé állította a résztvevőket, a kapcsolattartás személyes jellege megszűnt, számos esetben az online térbe kerültek át a találkozók. A felnőtteket informáló rendezvények mellett jónéhány, a diákságot megcélzó program született, amelyekről egyértelműen elmondható, hogy célt értek, hasznosak voltak, még ha az eddigiektől eltérő szervezést is igényeltek.

Fotó: www.rhk.hu
Fotó: www.rhk.hu