Lezárult a pályázati program

Befejeződött a Paksi Református Egyházközség és a Veled is törődünk Egyesület Paks „Hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés és hátránykompenzáció Pakson” című közös EFOP pályázatának programsorozata. A nyertes pályázat megvalósítása 2018. január 1. és 2020. szeptember 27. között zajlott, írta sajtóközleményében a konzorcium. 

Élménypedagógiai tábor 2018. Fotó: magánarchívum

Az egyházközség a hátrányos helyzetű paksi iskolásoknak szóló program keretében több mint húsz pedagógusnak és önkéntesnek szervezett élménypedagógiai képzéseket, közreműködésükkel balatoni élménypedagógiai tábort és iskolai heti foglalkozásokat tartottak két tanéven át, melyeken közel száz gyermek vett részt.

A felújított épület. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szintén az egyházközség rendezett tíz-tíz filmklub és mentálhigiénés klub programot, valamint a presbitérium hároméves vezetésfejlesztési képzésen vett részt. Megújult a régi, úgynevezett református iskola épülete, amelynek költségeiből közel ötmillió forintot ebből a pályázatból fedeztek.

Kávási Brigitta, a Veled is törődünk Egyesület Paks vezetője és Lenkey István, a Paksi Református Egyházközség lelkésze köszöntenek a 2018-as Városi esélyegyenlőségi napon. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Veled is törődünk Egyesület Paks a fogyatékkal élő embertársakat szólította meg programjaival. Városi esélyegyenlőségi napokat tartottak a Csengey Dénes Kulturális Központban, melyeken több mint négyszázan vettek részt évente.

Résztvevő közönség a 2019-ben tartott Városi esélyegyenlőségi napon. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az Érzékenyítő találkozókon húsz-húsz alsó tagozatos ép gyermek és tíz-tíz sérült személy vett részt közösen, az Integrált sportnap keretében pedig húsz-húsz felső tagozatos diák és fogyatékkal élők vettek részt sportos, játékos vetélkedőn. Két alkalommal részt vettek az alsótengelici Csilla Otthonban a Színház az egész világ címmel tizenhat éve rendszeresen megrendezett, szociális ellátásokat igénybe vevők kulturális seregszemléjén harminc-harminc fogyatékos személlyel.

A pályázat lebonyolítását jelentősen érintette a koronavírus-járvány. A 2020 tavaszára tervezett programokat a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani, és az augusztusban kezdődött második hullám ezek szeptemberi pótlását is lehetetlenné tette. Így a két legnagyobb rendezvény 2020-as eseményére nem kerülhetett sor: idén elmaradt a Városi Esélyegyenlőségi Nap, valamint a gyermekek balatoni élménypedagógiai tábora és a heti iskolai élményfoglalkozásaik is.

Ennek ellenére a pályázat különböző programjain a három év alatt összességében közel ezerötszáz fő vett részt, így az eredeti célkitűzések (1. ösztönözni a fiatalok sikeres társadalmi integrációját képességeik kibontakoztatásával, 2. társadalmi együttélés javítása 3. szemléletformálás, társadalmi érzékenyítés) maradéktalanul megvalósultak, összegeztek a sajtóközleményben.