Megkezdődik a Kápolna utcai bölcsődeépület felújítása

Aláírta a Kápolna utcai bölcsődeépület teljes körű felújításáról szóló szerződést Szabó Péter, Paks polgármestere és Simcsik Norbert, a kivitelező PSN Építőipari Kft. ügyvezetője december 18-án a Városházán. Az épület teljes körű rekonstrukcióját és parkoló kialakítását kezdi meg a szerződött cég, várhatóan 2021. január 4-én.

Szabó Péter polgármester (b.) és Simcsik Norbert ügyvezető (j.) a szerződéskötésen. Fotó Szép Zsóka/TelePaks

– A demográfiai változások miatt 2007 decemberében döntött úgy a város akkori képviselő-testülete, hogy bezárják a Kápolna utcai bölcsődét. Mostanra úgy alakult a helyzet, hogy szükségessé vált az épület eredeti funkciójának visszaállítása, amihez teljes körűen felújítják az épületet. A rekonstrukcióra a terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) száz százalékos támogatást nyert az önkormányzat – összegezte az előzményeket Szabó Péter polgármester. A kivitelezésről szóló szerződést ma (12.18.) írták alá a közbeszerzési eljárásban nyertes PSN Építőipari Kft. ügyvezetőjével, Simcsik Norberttel.

Szabó Péter polgármester úgy tájékoztatott, hogy a rekonstrukcióval egy 21. századi bölcsődét hoznak létre, amire az elnyert pályázati forrásból valamivel több mint bruttó 762 millió forintot fordítanak. A munkálatok során kívül és belül egyaránt megújul az épület, az udvar, illetve egy másik közbeszerzésben – aminek nyertese szintén a PSN Építőipari Kft. – tizennégy új parkoló is épül az intézmény melletti területen. Az épület felújítása során mindhárom pavilonban két-két csoportszobát alakítanak ki, a korábbi elkülönítő szobákból játéktárolók lesznek, valamint a csoportszobákhoz tartozó vizesblokkokban két-két gyermek wc, illetve gyermekmosdó, és egy-egy pelenkázó kap helyet, mindehhez a vizesblokkok alapterületét megnövelik. – A terasz esetében különösen figyeltünk a tervezéskor az alapterületre, a burkolat minőségére és az árnyékolásra. Az udvaron megújul a zöldfelület, a pavilonokhoz egy-egy új homokozó készül árnyékolótetővel, lesznek mobil vizes terepasztalok és mobil párakapuk is – tájékoztatott a polgármester.

Simcsik Norbert ügyvezető azt mondta, hogy a munkaterületet a két ünnep között átveszik, a munkálatokat pedig várhatóan 2020. január 4-én kezdik meg. Kitért arra, hogy nem ez az első ilyen jellegű munkájuk Pakson, korábban a katolikus óvoda épületén dolgoztak, és bízik abban, hogy ez a projekt is sikeres lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkálatok ideje alatt – ami nyolc hónapot ölel majd fel – számítani kell forgalomkorlátozásra.

A bölcsődeépület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív
A bölcsődeépület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal archív