Tízéves a Csámpai Lovas SE

Egy évtizeddel ezelőtt hozta létre egy maroknyi lelkes lovas a Csámpai Lovassport Egyesületet. Az eltelt évek alatt egyre szebb eredményeket értek el, a hazai megméretések mellett nemzetközi porondon is, a westernlovas berkekben is ismertté tették Paks nevét. A jubileum kapcsán Csapó Sándort, a civilszervezet elnökét kérdeztük az egyesület történetéről, eredményeiről.

– Meddig, hova vezetnek vissza a gyökerek?

– A történetünk 2009-ben indult. Ledneczki Lászlóék lovastanyája volt a helyszín. Valójában nem tanyáról, hanem Laci családi házáról, az azt környező mezőről és az azt szegélyező fenyveserdőről beszélhetünk. A természetesség nemcsak a környezetben van jelen, hanem az egész Ledneczki család a lovak tartásában és idomításához-oktatásához való filozófiájában is. Az erőszakmentes, vagy inkább szeretetteljes bánásmódban, amiben egyik példaképük az élő legenda, Monty Roberts. Valójában ketten voltak Pakson, akik ezt a lókiképző iskolát követték, amely még Magyarországon is – mondhatom – az elemi iskola szintjén járt. A másik fiatalembert Polányi Máténak hívják. Amellett, hogy kiváló, akrobatikus képességű lovas, még – később – a lasszózásban is professzionális szintre fejlesztette magát. Vele és több lelkes segítőnkkel együtt szerveztük meg később Dunakömlődön a Lasszó Európa-bajnokságot, amelyet Máté több számban meg is nyert.

– Az egyesület megalakításának konkrét gondolata mikor merült fel?

– Volt még mellettük néhány ilyen kezdő, amatőr lovas, mint én, akik körében megfogalmazódott a gondolat, hogy jó lenne a bimbózó magyar westernlovaglás keretében versenyeken is megmérettetni magunkat. A verseny mindig izgalmas élmény, lehet tanulni a társaktól, a legjobbaknak pedig elismeréssel, sikerélménnyel is jár. A történet 2010 őszére jutott addig a pontig, hogy alapszabályt alkottunk, és tizenegyen formálisan megalakítottuk a Csámpai Lovassport Egyesületet. Az alapszabályban három célt rögzítettünk: a versenyfeltételek megteremtését, a hobbilovasok támogatását és a lovasinformációk megosztását, terjesztését.

Csapó Sándor. Fotó: magánarchívum

– Hogyan épült fel a szervezet?

– Elnöknek rám esett a választás. No nem a lovastudásom volt a fő szempont, hanem, hogy szervezni kellett az egyesület életét és nem utolsósorban pénzt szerezni a működéséhez. Biztos ami biztos, az elnök mellé két alelnököt is választottunk, Lednecki László és Polányi Máté személyében. A működést azzal kezdtük, hogy teljes jogú tagként beléptünk a Magyar Lovas Szövetségbe, majd folyamatosan biztosítottunk minden adminisztratív feltételt (pl. sportorvosi, ló licenszek, lovas licenszek, rajtengedély, vizsgák stb.) a versenyeken való induláshoz. Fontos, hogy ezek csak adminisztratív feltételek voltak, de ehhez kellett még a szakmai munka, a felkészülés, az edzések, plusz – nem utolsósorban – a versenyekre való eljutás, a lovak szállításának megszervezése és a többnapos versenyeken való elszállásolás. Valamennyi pénzügyi támogatást tudtunk szerezni a támogatóktól, de ez nem tett ki többet, mint a költségek egyharmadát, maximum felét. A többit maguk a versenyzők fizették saját zsebből.

– Mégis hogyan tudott életben maradni az egyesület?

– A lelkesedés, a lovasszakmai tanulás alázata a szűk anyagi forrásokat kompenzálta. Ahogy múltak a versenyek és az évek, jöttek az eredmények is. Négy-hat versenyzőnk ott volt szinte minden versenyen az országban. Először a hazai amatőr versenyeken (lovastalálkozókon), majd az országos versenyeken (MLSZ western ob) is jött egy-egy első, második, harmadik hely. Az évtized közepére már nem számított rangosnak a verseny a performance számokban (pályagyakorlatok: trail, pleasure stb.), ha nem voltak ott a paksiak.

– Aztán átlépték az ország határait a versenyzésben.

– Olyan nemzetközi megmérettetések jöttek, mint a Közép-Európai Kupák, az Appaloosa fajták Európa-bajnoksága és más külföldi versenyek. Az edző apa és lánya, az időközben érett versenyzővé vált Ledneczki Veronika – aki közben lótenyésztésből le is diplomázott – több neves versenyen felléphetett a dobogó legfelső fokára is. Egyesületünk igazi rangját ezeken a nemzetközi versenyeken szerzett eredmények hozták meg.

– Milyennek látja a paksi lovaséletet?

– Pakson mindig volt és most is van hagyománya a lovaséletnek, de kiemelkedő hazai vagy nemzetközi eredményekről nem lehetett beszélni. Jelenleg is sok hobbilovas van városunkban, sőt, sokan az ország más vidékeiről is idejárnak, mert vannak jó lovastanyák, kiválóak a lovaglási adottságok: a Dél-Mezőföldi természetvédelmi terület, az Ürgemező, Cseresznyés, Csámpa ideális terepek. A homokos talaj télen is könnyen lovagolható, a lovainkra nem szükséges patkó, és gyönyörű a táj. De a versenyzés egy másik szint. Ez nyilván összefügg azzal is, hogy bizony nem olcsó sportágról van szó. Egy-egy versenyző egyéves versenyzéséhez akár egy-kétmilliós költségvetést kell összerakni, szinte saját magának. Az alapok tehát városunkban is rendelkezésre állnak. A lovassporthoz azonban nem elég a kiváló helyszín, a kiváló ló, a kiváló tréner, és nem elég a pénz. Bátorságot, kitartást és fegyelmezettséget követel. Tehát „csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végig csinálja…”

– Hol, mikor találkozhat Önökkel a lakosság?

– Legutóbb a tavalyi Város napja rendezvényen láthattak minket a paksiak a felvonuláson. A koronavírus-járvány az egyesületre is hatással van, de a westernlovas sztori folytatódik. Legegyszerűbben a Facebookon követhető: https://www.facebook.com/ledneczkihorsetraining, https://www.facebook.com/lovasok.paks/.

A Város napján. Fotó: Babai István/archív felvétel

Versenyeredmények:

Az elmúlt tíz évben elért első helyezések ob-n: 2011-ben egy, 2013-ban és 2014-ben kettő-kettő, 2015-ben három, 2016-ban kettő, 2017-ben és 2018-ban négy-négy, 2019-ben három és 2020-ban hat.

Nemzetközi versenyek:

2012 Szlovákia, Galánta Közép Európa Kupa
Ledneczki László
Superhorse Open 6.hely

2013 Magyarország, Székesfehérvár Közép Európa Kupa
Ledneczki László
Superhorse Open 1.hely

2013 Magyarország, Székesfehérvár Közép Európa Kupa
Ledneczki Veronika
Trail Ifi 3.hely

2014 Csehország, Celadna Közép Európa Kupa
Ledneczki László
Western Riding Open 1.hely

2017 Csehország, Zduhovice, Appaloosa Európa Bajnokság
Ledneczki Veronika
Trail Senior Open 1.hely
Trail Green Open 1.hely

2018 Csehország, Zduhovice, Appaloosa Európa Bajnokság
Ledneczki Veronika
Trail Senior Open 2.hely
Trail Green Open 2.hely
Western Pleasure Senior Open 3.hely
Trail Jackpot Open 3.hely

2019 Hollandia, Grathem Appaloosa Európa Bajnokság
Ledneczki Veronika
Trail Senior Open 2.hely
Ranch Trail Open 2.hely

2020 Ausztria, Wienerneustadt Osztrák Western Bajnokság
Ledneczki Veronika
Ranch Trail Open 1.hely
Westren Pleasure Open 1.hely
Western Horsemanship Open 3.hely