Római játszóteret és fűszerkertet alakítanak ki Lussoniumban

Szabó Péter, paks polgármestere (b.) és Kiszli László, a Soltút Kft. ügyvezetője (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Pályázatot nyert a Tudással a Jövőért Közhasznú Alapítvány vezette konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyában. A konzorciumnak Dunaföldvár, Bölcske és Madocsa mellett Paks is tagja. A projekt célja térségi kerékpáros turisztikai termékcsomag kialakítása.

Paks önkormányzata a pályázati támogatás rá eső részét, 36 millió 287 ezer forintot, Lussonium turisztikai fejlesztésére kívánja fordítani. A cél, hogy minél több látogató érkezzen a római kori erődhöz. A beruházás kivitelezőjét, a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft.-t, közbeszerzési eljárásban, két ajánlati körben választották ki, a szerződéseket Szabó Péter polgármester és Kiszli László, a Kft. ügyvezetője január 7-én aláírták.

Az egyik szerződés a Béke utcában egy kerékpáros-pihenő kialakításáról szól, a másik Lussonium területén kialakítandó római játszótér és fűszerkert létrehozásáról: egyedi – római kort idéző – játszóelemeket telepítenek, kiegészítve egy római fűszerkerttel, öntözőrendszerrel, térvilágítással, ivókúttal, tájékoztattak Szabó Péter polgármester és Kiszli László ügyvezető a szerződéskötésen. A projekt célcsoportja elsősorban a kerékpárral idelátogató turisták, akik lent megpihenhetnek, letehetik a bicikliket és fölsétálhatnak Lussoniumba, ahol a fejlesztésnek köszönhetően már több időt tudnak eltölteni. Már most megkezdődött a műhelymunka, az egyedi játszóelemek gyártása, a helyszíni kivitelezés várhatóan tavasszal indul. A befejezés határideje 2021. június 30.