Megmaradt a hazai veretlenség

Végre teljes kerettel tudott kiállni az Atomerőmű SE NB I/A-s férfi kosárlabdacsapata, visszatért Lóránt Péter, aki utoljára december 3-án játszott, a Szeged ellen megnyert mérkőzésen. A vendégeknél Mosely hiányzott a keretből. A novemberi körmendi összecsapáson a vasiak nyertek 12 ponttal, de kicsit árnyalja a képet, hogy Lóránt Péter, Kovács Ákos, valamint Ian Baker nem léphettek pályára, mert elkapták a koronavírust. A mai (01.15.) találkozó előtt Braniszlav Dzunics vezetőedző azt mondta, hogy jó védekezés és jó külső dobások kellenek, hogy ne legyenek gondjaik.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Jól indult a mérkőzés, az ASE állva hagyta a vendégeket, Shepard zsákolt, Valerio Bodon triplát dobott, Jackson „betakarta” Ferenczet, a harmadik perc elején 9-0-nál időt kért a Körmend. Jackson közelije után 10 pont fölé nőtt az előny, de a vendégek is kezdtek betalálni. Másfél perccel a negyed vége előtt hárompontossal feljöttek 15-9-re, rögtön időt kért a paksi csapat, ami után már nem változott a két fél közti különbség, Kovács Ákos ziccerére, egy kétpontos érkezett válaszul.

A második felvonás elején tovább csökkentette hátrányát a vasi társaság, és felzárkózott 18-17-re. Ekkor a tanácstalanság volt a jellemző az ASE játékára, a hárompontos kísérletek rendre lejöttek a vasról, és a lepattanószedésben is a vendégek voltak jobbak. Shepard büntetőivel és Jackson zsákolásával ötpontos előnyre tett szert az Atom, de az utolsó percben a vendégek egyenlítettek, 33-33-nál vonultak öltözőbe a csapatok.

Shepard zsákolásával indult a harmadik negyed, majd közelről is betalált az amerikai játékos, de két és fél perc után a vendégeknél volt az előny. Visszavette a vezetést az ASE, Lóránt középtávolija, majd Capers ziccere után 45-40-et mutatott az eredményjelző. Visszajött a meccsbe a vendégcsapat, és egyenlítettek, de Jackson négy, valamint Capers és Kovács közeli találataival, nyolc ponttal ellépett az Atom. A dudaszóra még Baker kettese beesett, hét pont előnyt szerzett a harmincadik perc végére a hazai társaság.

Komoly izgalmakat hozott az utolsó tíz perc, átvette a vezetést a Körmend, és volt, amikor már hattal is vezetett. A harminchetedik percben Shepard megszerezte az ASE második (!) tripláját, ami csapata tizenkilencedik kísérlete volt. Capers is jól szállt be a következő percekben, és sikerült visszavenni a vezetést. Másfél perccel a vége előtt kipontozódott Jackson, a vendégek pedig egy triplával 71-74-re átvették a vezetést. A végjátékban Shepard közelről pofozta a gyűrűbe a labdát, huszonöt másodperccel a vége előtt időt kért a vendég, egypontos paksi vezetésnél. A piros-feketék hozták fel a labdát, Capers azonban szerelte Irelandot, és zsákolt egyet, a maradék 0,4 másodpercben csak a palánkot találták el a vendégek.

Atomerőmű SE – EGIS Körmend 77-74 (17-11, 16-22, 23-16, 21-25). ASE: Shepard 21/3, Jackson 20, Gulyás-, Lóránt 3, Baker 4, Kovács Ákos 4, Eilingsfeld 8, Capers 14, Kis Raul -, Valerio-Bodon 3/3.

Braniszlav Dzunics: Az elején jól kezdtünk, majd elvesztettük a ritmust, sok külső dobásunk nem ment be, ami bevitt bennünket egy olyan végjátékba, ahol, ha az ellenfél nyer, nem szólhatunk semmit. Gratulálok a csapatomnak, de ilyen tripla dobószázalékkal nehéz meccset nyerni.

Justin Jackson: Jól készültünk fel a mérkőzésre, sikerült betartani a megbeszélteket, megtaláltuk a ritmusunkat, kemény mérkőzést nyertünk.