Tervekkel teli a 2021-es év a városi könyvtárban

Adminisztrációs feladatok és pályázati anyagok előkészítése mellett állományrevíziót is végeztek a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár munkatársai a pandémiás időszakban. A 2020-as esztendő évértékelése mellett az idei tervekről is beszámolt Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Pákolitz István Városi Könyvtár. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív
Pákolitz István Városi Könyvtár. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

Az intézmény március közepétől júniusig nem volt látogatható a járványügyi veszélyhelyzet miatt, november közepétől pedig ismét ez a helyzet. Ebben az időszakban teljes állományrevíziót végeztek mindhárom intézményegységben, azaz a Kínálgató Iskolai és Gyermekkönyvtárban, a Kincskereső Gyermekkönyvtárban és a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban. A háttérmunkák mellett a januárban lezárult Egy CSEPP a nevelésért című pályázat adminisztrációját is elvégezték a dolgozók.

– Januárban és februárban – amikor még nyitva tartottunk – többek között nálunk járt az élményközpontú irodalomtanítás egyik jeles képviselője, dr. Fűzfa Balázs, illetve író-olvasó találkozót is tudtunk rendezni, ahol Száraz Miklós György volt a vendégünk – foglalta össze a 2020-as évet takács Gyula, az intézmény igazgatóhelyettese.

Arról is beszámolt, hogy eseménydúsnak ígérkezik a 2021-es esztendő. A tervek szerint előadással emlékeznek meg Pákolitz István halálának 25. évfordulójáról, emellett több projekt is készülőben van. – Szeretnénk idén megcsinálni azokat a pályázatokat, amelyek tavaly nem valósultak meg, például az Óvárosi kulturális estek címmel egy kétnapos rendezvényt bonyolítanánk le augusztusban, illetve bízunk abban, hogy az év folyamán be tudunk mutatni egy új eszközt, egy óriás társasjátékot – tájékoztatott Takács Gyula. Hozzátette: a nyári tábor sikeres megszervezése mellett abban is bíznak, hogy a 25 éve elkezdődött Regélő népmesemondó versenynek ismét otthont biztosíthatnak.

A tervek közt szerepel a helytörténeti Hiador-sorozat, valamint a kincskereső játék folytatása is, utóbbihoz frissíteni szeretnék a mobilapplikációt, ezzel is színesebbé és érdekesebbé tenni a népszerű játékot. A programok és rendezvények mellett a könyvtár 2021-ben korlátozott hatókörű régészeti falkutatást végezne a könyvtárépületen, valamint két könyvtári mintaprogramot is bemutatnának a látogatóknak.