Építészeti sorozat indul a Paksi Hírnökben

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal archív illusztráció

A Paksi Hírnök 2021. január 15-i számában Online is lapozható az arculati kézikönyv című cikkünkben tájékoztatást adtunk Paks településképi arculati kézikönyvéről és a településképi rendeletről.

E két dokumentum jelentősen megváltoztatta az eddig megszokott, helyi építési szabályzatban (HÉSZ) rögzített előírásokat. A HÉSZ övezeti besorolásai mellett a településképi rendelet településképi szempontból eltérő karakterű területeket jelölt ki, melyekben a településképre vonatkozó előírások eltérnek a korábban megszokottól.

Mindezek mellett megváltoztak a településképi eljárásokra vonatkozó szabályok is, ezért az építmények külső megjelenését, a telkek beépítését befolyásoló építési szándék esetén minden esetben célszerű előzetesen tájékozódni. Ebben a Polgármesteri Hivatal műszaki hatósági csoportjának munkatársai munkaidőben segítséget tudnak nyújtani, a jelenlegi veszélyhelyzet miatt elsősorban telefonon, de kérésre a személyes kapcsolattartás is megoldható.

A megváltozott jogszabályokban való eligazodást szeretnénk segíteni a következő lapszámunkban (02. 12.) induló cikksorozatunkkal, melyben a város főépítésze és a polgármesteri hivatal műszaki osztálya közreműködésével bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, az egyes karakterek jellemzőit, az építési kötöttségeket és eljárási szabályokat.

Addig is lapozgassák, tanulmányozzák érdeklődéssel és remélhetőleg élvezettel a város honlapján megtalálható településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet (ide kattintva elérhetők).