Pakson járt Felföldi László pécsi megyéspüspök

Beiktatása és felszentelése óta első alkalommal látogatott Paksra Felföldi László pécsi megyéspüspök. Találkozott Süli János tárca nélküli miniszterrel és Szabó Péter polgármesterrel, és ellátogatott a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba, valamint az intézmény Kalkuttai Szent Teréz Óvodájába.

Felföldi László pécsi megyéspüspök a Kalkuttai Szent Teréz tagóvodában. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Elkezdődött a párbeszéd, a közös gondolkodás Paksért, a városban élő emberekért, hiszen ahogyan nekik, nekem is az a küldetésem, hogy az itt élő családok egyre jobb körülmények között éljenek és nevelhessék gyermekeiket – mondta Felföldi László pécsi megyéspüspök, miután találkozott Süli János tárca nélküli miniszterrel és Szabó Péter polgármesterrel Pakson tett látogatása alkalmával. Hozzátette: mi készek vagyunk áldozatot hozni annak érdekében, hogy a paksi családok megtalálják intézményeinkkel, közösségeinkkel kapcsolatos elvárásaikat.

A Kalkuttai Szent Teréz Óvodában a gyermekek énekekkel, versekkel és mondókákkal köszöntötték a püspököt, a középső- és nagycsoportosok pedig meglepetésműsorral kedveskedtek a püspöknek, aki látogatása napján ünnepelte hatvanadik születésnapját. Ezt követően a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban tett látogatást.

Koósz Roland, az intézmény igazgatója elmondta, hogy 2019 év elején az óvoda kialakításával kezdődött el az a komplex fejlesztés, amelynek része az iskola bővítése is. Hosszú folyamat zárult le az elmúlt hetekben, melynek részeként például megvásárolták a bővítéshez szükséges területeket, ebben az önkormányzat is közreműködött. Elkészültek az építési tervek, a szükséges építési engedélyeket tavasszal szeretnék megszerezni, így akár még idén elindulhat a kivitelezés. Koósz Roland azt reméli, hogy az ehhez szükséges támogatást és együttműködést mindenkitől megkapja az intézmény.

– Nagyon komoly a bizalom az iskola és az óvoda felé a szülők részéről, a létszám folyamatosan bővül. Szeptembertől a nyolc évfolyamos általános iskolai képzés mellett elindul a négy évfolyamos gimnáziumi képzés, valamint új csoporttal bővül az óvoda. A negyedik csoport indításához szükséges előkészítő munkálatokat elkezdték, a munkatársak kiválasztása a napokban zajlik le, mert február végén be kell nyújtani a működéshez szükséges dokumentumokat a kormányhivatalhoz.

Kutas Attila katolikus plébános elmondta az eseményen, hogy az egyházmegye új püspöke a családokat helyezi a középpontba. – Úgy gondoljuk, ha a paksiak felől ekkora nyitottság van felénk, akkor kötelességünk fejleszti és ápolni intézményeinket, kapcsolatainkat és közösségeinket is – összegzett a plébános.