Hamarosan megkezdődik a Szentháromság tér felújítása

Újabb állomásához érkezett a város közterületeinek megújítása, megkezdődik a Szentháromság tér teljes körű rekonstrukciója – jelentette be Szabó Péter. Paks polgármestere és Balassa Zoltán, a Séd-Gép Kft. ügyvezetője ma írták alá (02.11.) a kivitelezésről szóló szerződést a városházán.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a Szentháromság tér a város közlekedésében nagyon fontos szerepet betöltő gyűjtőút. A beruházás célja egy 21. századi igényeknek megfelelő, kisvárosi hangulatú, biztonságos közlekedést szolgáló közlekedési infrastruktúra kialakítása. Megtörténik a csapadékvíz-elvezetés és az ivóvízhálózat rekonstrukciója, a légkábelek földkábeles kiváltása, aszfaltburkolatú lesz az út, és térkő burkolatúak a járdák. Korszerűsítik a közvilágítást és megvilágítást kap a szoborcsoport. A polgármester arra is kitért, hogy a Bezerédj általános iskola előtt lévő domb eltűnik, ezzel szellősebb lesz a tér, és átláthatóbb a közlekedés.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Balassa Zoltán, a Séd-Gép Kft. ügyvezetője úgy tájékoztatott, hogy a kivitelezés idejére a teljes teret le kell zárni, csak gyalogosforgalmat tudnak biztosítani, az iskolába a Deák Ferenc utca felőli oldalon lehet majd bejárni. Az ideiglenes forgalmi rend lényeges elemei lesznek várhatóan, hogy a buszközlekedés a Malomhegyre megmarad, az Anna utca alsó része kétirányú lesz és tilos lesz megállni. A Hidegvölgy utcából érkezők részben a Jámbor Pál, Bajcsy-Zsilinszky, Kossuth utca irányába tudnak közlekedni, illetve a Virág utcáról a Haladás utcára átkötő néhány száz méter hosszú földutat szilárd útburkolattal látják el. A szobor – kellő védelemmel ellátva – végig a területen marad, körülötte a zöld sziget megmarad, új körbeszegélyezést kap. Az iskola előtti domb/parkoló helyén 4-5 autónak elegendő párhuzamos megállót alakítanak ki, illetve egy kis parkszerű teret pihenőpadokkal, korláttal. Újságírói kérdésre Balassa Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a munkálatokkal összefüggésben a víz-, kábeltévé-, telefon- és áramszolgáltatásban csak pár órás vagy egy napos kimaradásokra kell majd számítani, ezekről értesítik az érintett lakosságot, illetve a lakossági hulladékszállítás megoldott lesz.

A szerződéskötésen az is elhangzott, hogy a Szentháromság tér és Petőfi utca sarkán lévő épületet elbontják, ami projekten kívüli munka, a helyén egy következő ütemben parkolókat alakítanak majd ki, de már a bontás révén biztonságosabb lesz a Petőfi utca felé közlekedni.

Szabó Péter polgármester arról is tájékoztatott, hogy a munkálatokra a munkaterület átadásától számítva 180 napja van a kivitelezőnek. A beruházás értéke 330 millió forint, amit teljes egészében kormányzati támogatásból biztosítanak. A munkaterületet várhatóan február 22-én veszi át a kivitelező.

Fotó: TelePaks