Elkészült az oltóhely a Paksi Gyógyászati Központban

Megfelelő távolságra elhelyezett asztalok, kézfertőtlenítő és maszk fogad mindenkit a Paksi Gyógyászati Központ oltóhelyén. Az intézmény vezetése a bőrgyógyászati szakrendelés helyén alakította ki a koronavírus elleni oltások beadására szolgáló helyiséget. Az ütemezett és tömeges oltásban a gyógyászati központ is részt vesz, az intézmény ugyanis oltópontnak minősül.

Paksi Gyógyászati Központ. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Paksi Gyógyászati Központ. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Ha az oltóanyagok megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, akkor a gyógyászati központban is elkezdődik az oltás. A paksi oltóhelyen az előzetes számítások szerint naponta mintegy 120 fő szerezheti meg a covid–19 elleni védettséget. Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója azt mondta, hogy a felkészülést befejezték, az oltóhelyen már tudják fogadni az állampolgárokat. A lakosok minden esetben központi értesítést kapnak arról, hogy mikor kell majd megjelenniük az oltóhelyen.

Az ütemezett oltás a normális működés mellett hétköznapokon történik majd tizenkét órás rendszerben. Nemcsak oltanak, hanem minden szükséges adminisztrációs tevékenységet is elvégeznek, továbbá az oltást megelőzően orvosi vizsgálatra kerül sor, tudtuk meg a főigazgatótól. A covid–19 elleni vakcina beadása után nem hagyhatják el a páciensek azonnal az oltóhelyet, egy félórás megfigyelési szakasz következik. Erre azért van szükség, hogy kiderüljön, okoz-e bármilyen allergiás reakciót, mellékhatást a vállba injektált vakcina. Ha ez előfordul, Dr. Bodnár Imre szerint erre a helyzetre is felkészültek.

Egy oltóhelyhez egy szakorvos tartozik, aki nemcsak beadja az oltást, hanem szakmai felügyeletet is biztosít. Munkáját négy szakdolgozó segíti, ezt az oltóhelyhez kapcsolódó eljárásrend rögzíti. Előkészítésben, adminisztrációban és beléptetésben is segédkeznek majd a munkatársak.

A bőrgyógyászati szakrendelés helyisége alakult át oltóhellyé. Ennek indoka, hogy a betegforgalom itt nem érintkezik az oltásra érkezőkkel. A módosítás nem befolyásolja a szakellátást, az intézmény vezetése ideiglenesen egy másik épületrészbe, a mostani belgyógyászatra helyezte át a bőrgyógyászati szakrendelést. Az oltások után visszarendezés várható – tájékoztatott a főigazgató.