Így segíti az önkormányzat az oltási program lebonyolítását

Segíti az adminisztrációt és részt vesz az oltásra jelentkezők szállításában is a paksi önkormányzat – jelentette be Szabó Péter polgármester a dr. Bodnár Imre főigazgatóval tartott sajtótájékoztatón. A Paksi Gyógyászati Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy minden, Magyarországon engedélyezett oltóanyag megfelelő védettséget biztosít a koronavírus ellen, kéri, hogy a magas átoltottság érdekében minél többen oltassák be magukat.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A háziorvosok igényeinek felmérését követően, a megyei oltási munkacsoport kéréseire tekintettel konkrét feladatokat fogalmazott meg az önkormányzat, hogyan tudja segíteni az oltási kampány lebonyolítását.

– Már most, az ütemezett oltás alatt is leterheltek a háziorvosok, a tömeges vakcináció alatt pedig még nehezebb feladatuk lesz. Az adminisztrációs tevékenységben és a szállításban való részvétellel tudunk ezen enyhíteni – fogalmazott Szabó Péter. Paks polgármestere arról tájékoztatott, hogy a hivatalban dolgozók a háziorvosok által összeállított listák alapján telefonon keresik majd meg a regisztráltakat az oltási időpont egyeztetésére. A regisztálásban is segítséget biztosít az önkormányzat az időseknek, az internettel nem rendelkezőknek. A jelentkezéseket  a 75/830-603-as telefonszámon, illetve a polgármesteri hivatal 8-as számú irodában várják.  Segítenek abban is, hogy az oltás beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatok eljussanak az érintettekhez, akik így a már otthon kitöltött nyilatkozattal tudnak menni a háziorvosukhoz. – A város több pontjára kihelyezzük az adatlapot, ugyanakkor online is elérhető lesz. A polgármesteri hivatal portáján, a kistérségi szociális központ telephelyein, a turisztikai irodában, valamint a külső településrészek ügyfélszolgálati irodáiban személyesen lesz átvehető az oltáshoz szükséges dokumentum, amelyet letölthetnek a város honlapjáról is – tudtuk meg Szabó Pétertől, aki azt is elmondta, hogy három kisbusszal biztosítják azok eljutását az oltópontokra, akik egyéb módon nem tudják ezt megoldani. Ennek koordinálása is a háziorvosokkal egyeztetve zajlik.

– Minden kisbuszban egészségügyi dolgozó is lesz majd, aki az oltóhelyen is segítséget tud nyújtani – erről dr. Bodnár Imre főigazgató tájékoztatott. A Paksi Gyógyászati Központ vezetője hozzátette, hogy intézményük oltóhelye elkészült a bőrgyógyászati rendelőben, az oltóhely akkor kezd működni, amikor azt az országos oltási tervben meghatározzák, illetve amikor annyi oltóanyag érkezik, hogy be kell szállniuk az oltásba. Azt mondta, hogy előzetes információk szerint várhatóan március harmadika, tizedike körül indul el a rendelőintézet oltóhelye.

A covid–19 elleni vakcinák beadása oltási terv szerint zajlik. Az operatív törzs szerint hazánkban már öt vakcinával oltanak. Dr. Bodnár Imre főigazgató hangsúlyozta, hogy minden, Magyarországon engedélyezett oltóanyag megfelelő védettséget biztosít a koronavírus ellen, és kéri, hogy a magas átoltottságért minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, és oltassák be magukat.

A sajtótájékoztatót követően fel is került a hozzájáruló nyilatkozat a város honlapjára (paks.hu), a koronavírus hírek/közlemények alatt megtalálható, ide kattintva is elérhető.