Könyv jelent meg a paksi téglagyárról

Téglaporos a kalapom címmel jelent meg a paksi téglagyár utolsó igazgatója, Ritter József könyve, amely a gyár 120 éves történetét dolgozza fel. A Duna-korzó Polgári Egyesület, valamint a paksi önkormányzat humánpolitikai bizottsága által támogatott kötetet sajtótájékoztatón mutatták be március 4-én a városházán.

Ritter József. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az ipar- és helytörténeti mű már évekkel ezelőtt elkészült, de kiadását csak most tudta támogatni az önkormányzat humánpolitikai bizottsága, mivel a kiírás szabályai szerint magánszemélyek nem indulhattak a bizottság kulturális célokat támogató pályázatán. Ulbert Sándor, a grémium elnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ritter József mögé állt a Duna-korzó Polgári Egyesület, így a pályázat sikerrel járhatott.
A polgári egyesület az elmúlt évben döntött úgy, hogy a továbbiakban nemcsak rendezvényeket kíván tartani, hanem értékes kezdeményezések mögé áll. Bordács József elnök hangsúlyozta: örvendetes, hogy ilyen kezdeményezésekre anyagi támogatást biztosít az önkormányzat, így 500 példányban megjelenhetett a hiánypótló kiadvány. Az elkövetkező években is szeretnének hasonló kezdeményezéseket felkarolni, tette hozzá.
Kernné Magda Irén helytörténész biztatására írta meg könyvét Ritter József. Amellett, hogy ismerte a gyár történetét, a gyártás folyamatát, komoly fotóanyaggal is rendelkezett. Gyártástechnológiai és gépi elemeket is bemutat a könyv, részletes leírással, és kitér a téglagyárban is forgatott Sorstalanság című filmre. Mindezen kívül a Sánchegyről is olvashatnak az érdeklődők, és találnak a kötetben személyes elemeket, például egy névsort a gyár történetéből.
A könyv szöveggondozása Jakab Éva nevéhez fűződik, aki elmondta: az eredeti kézirat jórészt az egykori igazgató feljegyzései alapján készült, ennek szerkezetét nem változtatták meg. Kulisszatitkokat is elárult a sajtótájékoztatón, például hogy szinte valamennyi fotó a tégla arányainak megfelelően készült.

Fotó: Molnár Gyula/ Paksi Hírnök

A paksi téglagyárnak méltó emléket állító Téglaporos a kalapom című könyv a Turisztikai Információs Irodában vásárolható meg 2000 forintért.