A védelmi intézkedésekről tájékoztatott Szabó Péter polgármester

Kötelező lesz a maszkviselés, a távolságtartás, az üzletek közül szinte mindegyiknek be kell zárnia, a piac működni fog. A koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet tartalmazza az új szabályozást, amelyet Szabó Péter polgármester ismertetett a mai (03.06.) rendkívüli sajtótájékoztatón.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: TelePaks

A Magyar Közlönyben március 5-én délután jelent meg a védelmi intézkedések szigorításáról szóló kormányrendelet, ennek részleteiről tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere kiemelte, hogy ez a kormányrendelet nem írja felül a tavaly novemberit, az abban foglaltak betartása továbbra is kötelező. – Így az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, a szociális érintkezést (a közös háztartásban élők kivételével) a lehető legszűkebb körre kell korlátozni, és lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani egymástól. Új rendelkezés, hogy a maszkviselés a települések belterületén, az utcán és a közterületen kötelező. Egyéni szabadidős sporttevékenység (lehetőleg zöldterületeken) egyedül vagy ugyanabban a háztartásban élőkkel közösen végezhető, azzal, hogy másoktól legalább másfél méteres távolságot kell tartani. Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell maszkot viselni. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött tarthatók meg. A parkok nyitva maradnak Pakson is csakúgy, mint a játszóterek, a kültéri fitneszparkok, a kutyafuttató és az erdei futópálya. Az új kormányrendelet értelmében március 8-tól 22-ig az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac – összegzett Szabó Péter.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a vendéglátóüzletekben az elvitelre alkalmas ételek átvételéhez szükséges ideig lehet csak tartózkodni. – A házhozszállítás megengedett, így továbbra is lehet a paksi éttermekből, kifőzdékből ételt rendelni – mondta, kiemelve, hogy támogassuk a helyieket azzal, hogy rendelünk tőlük. Arról is beszélt, hogy minden szolgáltatás szünetel március 22-ig, kivétel többek között a banki, a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai és a járműszerviz-szolgáltatás.

A nőnapra tekintettel a virágboltok március 8-án még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. A jégpályák, uszodák, edző- és fitnesztermek és sportlétesítmények továbbra is zárva tartanak, kivétel a versenyszerűen sportolók számára.

A rendelkezdések betartását továbbra is ellenőrizni fogja a rendőrség, ha szükséges, a Magyar Honvédség.

Szabó Péter azt is elmondta, hogy az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. A bölcsődék nem zárnak be. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekétkeztetést biztosítja az önkormányzat, kéri, hogy aki igénybe kívánja venni, jelezze a korábban megadott hivatali telefonszámokon, óvodák esetében az intézményeknél (erről itt írtunk).

Arról is tájékoztatott, hogy a Paksi Életfa Idősek Otthonában látogatási tilalom van, kéri a lakosság türelmét, mivel megemelkedtek az esetszámok, nagyon fontos, hogy vigyázzunk idősebb családtagjainkra.

A polgármesteri hivatal a korábbiak szerint várja ügyintézésre a paksiakat – tájékoztatott erről is a polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben lehetséges, elektronikus úton intézzék a lakosok az ügyeiket, ha nem, foglaljanak időpontot, ez esetben a városháza földszintjén, az ügyfélszolgálati irodában fogadják őket.

Szabó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy az ütemezett oltás keretében csütörtöktől (03.11.) két oltóhelyen oltanak a Paksi Gyógyászati Központban, valamint, hogy az egynapos sebészet kivételével a helyi egészségügyi intézmények működnek. Azt kérte, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra, ehhez vegyék igénybe a hivatal segítségét, fogadják el a lehetőséget, és menjenek el a megadott oltási időpontra, hogy minél előbb meglegyen a megfelelő átoltottság, és enyhíteni lehessen a korlátozásokon.

A Magyar Közlönyben március 5-én megjelent, a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet ide kattintva elérhető.