Paks II. újabb referenciablokkja kezdte meg a kereskedelmi üzemet

Kereskedelmi üzembe állt március 22-én a Leningrád Atomerőmű II. második egysége is, olvasható az Paks II. Zrt. honlapján. 

Fotó: paks2.hu

Újabb VVER–1200 típusú blokk állt kereskedelmi üzembe az oroszországi Szentpétervár melletti Szosznovij Borban. A Leningrád Atomerőmű II. 2. blokkjának üzembe helyezése 2020-ban kezdődött meg, és idén március 10-én zárult az utolsó 15 napos tesztperiódussal. Ez már a második, az új paksi blokkok közvetlen referenciájának számító orosz egység, amely megkezdte kereskedelmi üzemét, és a negyedik a működő VVER–1200 blokkok sorában. A Leningrád II. 2. blokkja ez idáig már mintegy 2 milliárd kWh áramot termelt.

A Roszatom által kifejlesztett VVER–1200 blokk egy 3+ generációs, vagyis továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus. Fejlesztése során a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. A Roszatom messzemenően figyelembe vette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági előírásait és az atomenergetikában bekövetkezett üzemzavarok, balesetek tanulságait.

Az első VVER–1200-as blokkot 2017-ben indították be Szosznovij Borban, és 2018 óta már kereskedelmi üzemben termel. Ilyen blokkok épülnek Magyarország mellett világszerte Finnországtól Törökországon át Kínáig – áll a közleményben.