Tizenöt ponton gyűjthető a használt sütőolaj

A város tíz pontján és a településrészeken is kihelyezett használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő konténert az önkormányzat a Biotrans Kft. közreműködésével. A cég minden kilogramm leadott olaj után 25 forinttal támogatja az ÖKO Munkacsoport Alapítványt.

Jantnerné Oláh Ilona, az ÖKO Munkacsoport Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Újabb lépést tett Paks városa a környezettudatosság felé. Az önkormányzat és a Biotrans Kft. együttműködésében a város több pontján használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtőket helyeztek ki a napokban – tájékoztatott Szabó Péter polgármester. Hozzátette, hogy a klímabarát városban már korábban is vezettek be intézkedéseket, amelyek a környezetet védik. Ilyen például az elektromos közlekedés megszervezése, a közintézményeken a napelemek telepítése, vagy a már a befejeződött „1000 fát Paksra” elnevezésű program is.

A használt sütőzsiradékot gyűjtő konténerek mindegyike 240 literes. Az összegyűjtött olajat biodízel alapanyagként hasznosítja újra a Biotransz Kft., amely minden kilogramm összegyűjtött zsiradék után 25 forintot ad az önkormányzat által megnevezett civil szervezetnek, az ÖKO Munkacsoport Alapítványnak.

– Ez a bevétel stabilitást és óriás segítséget jelent az alapítványnak. A magunk módján szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ez az akció sikeres legyen, működjön. Hiszen hatalmasat léphet Paks város lakossága a környezettudatosság felé, mert a háztartásokban eddig gondot okozó elhasznált olaj elhelyezési, tárolási problémája megoldódhat – összegzett Jantnerné Oláh Ilona, az ÖKO Munkacsoport Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az alábbi helyeken helyeztek ki gyűjtőkonténereket: Kölesdi út, Árnyas utca, Barátság útja, Újtemplom utca, Tavasz utca, Pál utca, Virág utca, Petőfi utca, Táncsics Mihály utca, Villany utca, valamint a külső városrészeken: Dunakömlőd, Gyapa, Cseresznyés, Biritó, Csámpa.

Sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő konténer. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks