Húsvéti polgármesteri köszöntő

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Immár a második húsvétot ünnepeljük különös körülmények között. Egy éve ilyenkor még csak tanultuk a szociális távolság, járványhelyzet, pandémia, karantén kifejezéseket, és idegenkedve barátkoztunk a maszkhasználattal is. Mára mindezek sajnos életünk természetes részévé váltak. Mégis vannak dolgok ebben a nagyon nehéz időszakban, amelyekhez nem lehet hozzászokni.

Ilyen a félelem, a kiszolgáltatottság, a lassan mindent behálózó magány és a folyamatos elszigeteltség. Mindaz, ami szemben van az élettel, az emberi méltósággal, a szív és a lélek szabadságával. Ezért is lehet remény húsvét története. Hiszen a kereszténység hite szerint a húsvét lényege a keresztben és annak győzelmében áll.

Mert a keresztet a Megváltó sem akarta, csak úgy megkapta. Ahogyan mi sem akartuk a járványt és a vele járó összes keresztet. Megkaptuk, és több mint egy éve hordozzuk. A bezárt iskolák, óvodák, vendéglátóhelyek, üzletek képében. A vírusban elhunyt szeretteink soha nem felejthető arcában, a lassan megtelő kórházak látványában és számtalan napi megpróbáltatásban, ami megterheli életünket, próbára teszi egészségünket, lelki erőnket, türelmünket, emberi kapcsolatainkat.

Húsvét történetében megjelennek a bátor emberek is, akik segítettek, vigasztaltak, könnyeket és verejtéket töröltek. Ezért is fordulok a város minden polgárához most hálával és köszönettel, akik segítő jobbot nyújtanak embertársainknak ebben a nagyon nehéz időszakban. Különösen az egészségügyben, a szociális ellátásban, a bölcsődei és óvodai nevelésben, iskolai oktatásban, a kereskedelemben, a rendvédelemben, a polgármesteri hivatalban, a város és az ország működését biztosító összes szolgáltatásban dolgozóknak köszönöm áldozatos munkájukat, erőfeszítéseiket, gondoskodásukat, türelmüket, hivatásuk magas szintű, a közösség javát szolgáló mindennapi megélését. Köszönöm a családok összefogását, amelyben védelmet találnak az idős szülők és nagyszülők, de kellő odafigyelést kapnak a gyermekek is.

Kedves Paksiak!

Az ünnepek olyan napok, amelyeken megállhatunk, vissza- és előre is nézhetünk. Kívánom, hogy lássuk meg az elmúlt egy év tükrében emberi életünk sebezhetőségét, és értékeljük mindazt a jót, amit törődésben, odafigyelésben, a ránk bízottak szeretetében adhattunk és kaphattunk. És merjünk élettel teli reménnyel nézni a jövőbe, hogy összefogással, felelősséggel, egymásra figyeléssel, lelkünk megújuló erejével képesek leszünk legyőzni a vírust és mindazt, ami most még szemben áll az élettel.

Áldott, szép húsvétot kívánok a város minden polgárának!