Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

Rendkívül nagy volt az érdeklődés a Paks II. Zrt. Tanulmányi Ösztöndíjprogramja iránt ebben a tanévben, összesen 224 egyetemista, illetve középiskolás diák adta be jelentkezését. Közülük tizenhat fiatal tanulmányait támogatja a Paks II. Zrt., négy korábbi ösztöndíjas ma már a társaság munkavállalója.

Számos programot indított a Paks II. Zrt. annak érdekében, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az atomenergia iránt, illetve megismertesse velük az erőmű-beruházásért felelős cég által kínált karrierlehetőségeket. Az első lehetséges kapcsolódási pont az „Atomenergia – A biztos jövő” Tanulmányi Ösztöndíjprogram, amely egyetemistáknak, illetve középiskolásoknak – konkrétan az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) tanulóinak – szól.

– Ebben a tanévben rendkívül nagy számban érkeztek hozzánk pályázatok az ösztöndíjprogram keretében, aminek nagyon örültünk – emelte ki Mittler István. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója úgy tájékoztatott, hogy 224 pályázó közül kellett a meghatározott értékelési szempontok alapján kiválasztani azokat a kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező középiskolás diákokat és egyetemi hallgatókat, akikkel szerződést kötöttek. – Az ösztöndíjprogram egy életpálya kiindulópontja is lehet, amit az is igazol, hogy az előző tanévben indított programba bekapcsolódott fiatalok közül négyen ma már munkatársaink. Ők energetikai mérnöki, gépészmérnöki és villamosmérnöki szakon folytattak tanulmányokat – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A 2019/2020. tanévben meghirdetett ösztöndíjprogramban öt középiskolás diákkal és nyolc egyetemista hallgatóval kötött szerződést a Paks II. Zrt. A 2020/2021. tanévben nagyon eredményes volt az ösztöndíjpályázat promóciója, az ESZI-ből 11, az egyetemekről 213 pályázat érkezett.

Mittler István és Rádi Róbert Dániel. Fotó: Paks II. Zrt.

Rádi Róbert Dániel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, s ma már a Paks II. Zrt. Nukleáris Osztályán dolgozik DSA mérnökként. – Nyilván megnéztem más ajánlatokat is, de a Paks II. Zrt. nagyon proaktív volt az egyetemisták megszólításában, felkeltette az érdeklődésemet. A cég által kínáltak közül több lehetőséggel is éltem, nemcsak ösztöndíjas voltam, de itt töltöttem a szakmai gyakorlatot és elvégeztem az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzést is a Paks II. Akadémia keretében – mondta. Hozzátette, mindezek jó lehetőséget biztosítottak arra, hogy kölcsönösen megismerjék egymást egy potenciális munkaadóval. – Az pedig különösen kedvező, hogy akár konkrét állásajánlatot is kaphat egy pályakezdő – fogalmazott.

A jelenlegi keretek között működő szervezett formában 2018 óta szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít a Paks II. Zrt. az egyetemi hallgatóknak. 2021. március végéig több mint ötven fiatal fordult meg e program keretében a társaságnál, többen közülük ma már a cég munkatársai. Szintén népszerű a fiatalok körében a „Mérnök leszek a Paks II.-nél” program, amelyben részmunkaidősként kezdhetik meg a munkát felsőfokú tanulmányaikkal párhuzamosan. A paks2.hu oldalon minden karrierlehetőséggel kapcsolatos információ megtalálható és a Karrierportál is elérhető az aktuális állásajánlatokkal.

(X)