Kihirdették a térségfejlesztési pályázat eredményét

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2021. április 15-én tartotta ülését. Napirenden szerepelt az önkormányzatoknak kiírt pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése. Az alapítványhoz 70 pályázat érkezett be, amelyek közül a kuratórium 61-et részesített támogatásban.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magában foglaló 47 település alkotja. Az Alapítvány már tíz éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az Alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

2020-ban a JETA pályázatot nyújtott be 500 millió forint térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökség által támogatott PIP Nonprofit Kft.-hez. A pályázat szakmai programjában bemutatták a fejlesztési célokat, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű-blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek.

Az április 15-én megtartott kuratóriumi ülés napirendjén szerepelt az önkormányzatoknak kiírt pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése. Az alapítványhoz 70 pályázat érkezett be, amelyek közül a kuratórium 61-et részesített támogatásban. Ennek keretében lehetőség nyílik 7 gyermekintézmény és 7 közösségi létesítmény felújítására. A kórházak eszközbeszerzéseket tudnak végrehajtani. Járda- és parkoló-felújítási és -létesítési programok indulhatnak 13 településen. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, játszóterek létesítése is, valamint több településen kamerarendszer kiépítése. Megkezdődhet továbbá a foktői sport és szabadidőközpont kialakítása, a Medinai Malom vendégház felújítása. Paks Város Önkormányzata a Paksi Napsugár Óvoda Dunakömlődi tagóvodája (Béke utca 21.) mögötti támfalépítésre nyert 13 millió forint támogatást a pályázaton.

A dunakömlődi tagóvoda. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív felvétel

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája megtalálhatók a jovonkenergiaja.hu oldalon, utóbbi ide kattintva is elérhető.

/Forrás: JETA sajtóközlemény/