Folytatódik a mélységi geológiai tároló helyszínének vizsgálata a Nyugat-Mecsekben

Bodai Agyagkő Formáció-képződési modell. Forrás: rhk.hu

Folytatódik a radioaktív hulladékok elhelyezésére szolgáló, mélységi geológiai tároló lehetséges telephelyének vizsgálata a Nyugat-Mecsekben, a földtani kutatást végző Mecsekérc Zrt. befejezte az egyik fúrás mélyítését – számolt be az MTI a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Mint írják, az RHK Kft. megrendelésére a mostani kutatási fázisban három mélyfúrást végeznek. A Kővágószőlősről Hetvehelyre vezető műút mellett, Boda külterületén a Bodai Agyagkő Formáció (BAF)-3 jelű, körülbelül 845 méteres fúrólyukat mélyítették, és megkezdődött egy, a tervek szerint 1600 méteres fúrólyuk, a BAF-3A mélyítése. A harmadik kutatófúrás, a BAF-4 Bükkösdön, Egéd közelében zajlik, melynek tervezett mélysége 800 méter.

A közleményben az áll, hogy a BAF-3 fúrólyuk mélyítésénél a fúrás 343 méter mélyen érte el a jellegzetesen vörös színű, bodai agyagkövet szürke és tarka homokkövek alatt. A helyszíni mérések igazolták az agyagkő kedvező tulajdonságát: vízzárósága meghaladja a legjobb minőségű tetőcserépét, törések csak elvétve fordulnak elő benne, és azok vízvezető-képessége is kis mértékű. Közvetlenül a BAF-3 fúrás mellett április elején lefúrták a BAF-3A felső 20 méteres szakaszát, ez a fúrás fogja feltárni a bodai agyagkő alsó, szintén több száz méter vastag részét.
A BAF-4 fúrás mélyítését 2021. március 16-án kezdték el. A fúrás április elejére elérte a 120 méteres mélységet, és várhatóan 750 méterig az agyagkőben halad. Befejezése után a szakemberek mindhárom fúrásba olyan speciális észlelőrendszert telepítenek, amely alkalmas a felszín alatti repedésvizek nyomásának hosszú távú megfigyelésére. A fúrási és helyszíni mérési program 2021 októberében zárul, amelyet hosszabb laboratóriumi vizsgálat és értékelés követ.

A közleményben kitértek arra is, hogy a bodai agyagkő elterjedésének és mélységi elhelyezkedésének pontosítására az RHK a következő években további geofizikai méréseket és újabb kutatófúrásokat tervez. Amennyiben a felszíni földtani kutatási programot sikerül ütemesen megvalósítani, akkor is több mint 10 év múlva lehet megalapozottan nyilatkozni a telephely esetleges alkalmasságáról, majd – a hatósági engedélyek alapján – hozzákezdeni az első kutatóvágatok, egy felszín alatti kutatólaboratórium kialakításához.

A nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezését széles körű nemzetközi egyetértés szerint mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani, olvasható az rhk.hu oldalon. – Abban is egységes álláspont alakult ki a hulladékkezelésben érintett nemzetközi szervezetek körében, hogy egy mélységi geológiai tároló egyaránt alkalmas a kiégett nukleáris üzemanyag közvetlen elhelyezésére, valamint a feldolgozott kiégett üzemanyag maradékainak elhelyezésére is. A 2015 áprilisában az Országgyűlés által jóváhagyott nemzeti politika szerint a nagy aktivitású hulladék elhelyezését Magyarországon is egy stabil, mélységi geológiai formációban kialakítandó tárolóban kell megoldani. Egy ilyen tároló befogadására alkalmas terület (kőzet) földtani kutatása, kijelölése és megfelelőségének igazolása, valamint a hulladékcsomagok végleges elhelyezése során alkalmazandó műszaki megoldások kidolgozása – a nemzetközi példák alapján – hosszú, évtizedekig tartó folyamat. Az értékelések során a létesítmény hosszú távú (akár többszázezer év) biztonságát is bizonyítani kell.

Magyarországon a lehetséges tároló helyszínét kijelölő kutatási program 1993 végén indult el, a mecseki uránbányából nyitott vágatokban, a Bodai Agyagkő Formáció vizsgálatával. 2000-ben az ország egész területére kiterjedő értékelés szerint is ez a képződmény bizonyult a legígéretesebb befogadó kőzetnek. Ez alapján az RHK Kft. több fázisra tagolódó, felszíni, majd felszín alatti földtani kutatási programot irányzott elő a nagy aktivitású hulladék elhelyezésére alkalmas telephely és egy új földalatti kutatólaboratórium helyszínének kijelölésére a Nyugat-Mecsekben.