Sajtótájékoztatót tartottak a PDF tagjai

– Amióta Szabó Péter a polgármester, folyamatosan probléma az, hogy a város mindenért többször annyit fizet, mint amennyibe ez máshol kerül – ezekkel a szavakkal kezdte Barnabás István, a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) önkormányzati képviselője az Atom téren tartott sajtótájékoztatóját. Hozzátette: 21 milliárd forintból kevesebbet tud a városfejlesztésre költeni, mint Bonyhád 6 milliárd forintból. Példaként említette a képviselő a lakótelepi központi park felújítását: ez a beruházás 1,4 milliárd forintról indult, mire befejeződött, 2,3 milliárd forintba került, ehhez járult még az új szökőkút 65 millió forintos költsége.

Barnabás István önkormányzati képviselő (PDF). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Beszélhetünk a dunakömlődi kerékpárútról is, amely 2,5 km hosszú, két évvel ezelőtt 779 millió forintjába került a városnak. Hamarosan átadják a Tolna–Fadd-Dombori kerékpárutat, amiből 7 km az új szakasz. Ennek költsége 613 millió. Majdnem háromszor olyan hosszú, mint a dunakömlődi, és mégis olcsóbb – folytatta Barnabás István, aki azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy ezen a helyzeten változtatni kívánnak. Kidolgozták, és Szabó Péter polgármesternek előterjesztették javaslataikat új közbeszerzési szabályzat megalkotására. A polgármester azonban nem fogadott el semmit azokból a változtatásokból, amelyeket a pályáztatás és a döntések átláthatósága érdekében tettek. Továbbra is Szabó Péter dönt a közbeszerzésre meghívottakról és a nyertesekről. Nem tartozik beszámolási kötelezettséggel sem a képviselő-testületnek, sem a bizottságoknak; tulajdonképpen sajátjaként kezeli az adófizetők pénzét – tette hozzá Barnabás István. Hangsúlyozta: az egyesület továbbra is keresi a megoldást arra, hogy tiszta közéletet teremtsen Pakson.

Hetzmann Albert a gazdasági bizottság tagja. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Hetzmann Albert, a képviselő-testület gazdasági bizottságának PDF által delegált tagja is jelen volt a sajtótájékoztatón. Véleménye szerint a város közbeszerzési szabályzatát együttműködés keretében kellett volna időszerűvé tenni, de nem történt előbbre lépés. Továbbra is minden közbeszerzési beruházási eljárásban felmerülő szakmai üzleti vita lebonyolítása a polgármester feladata a szabályozás alapján, így akár időzavarba is kerülhet, ha ezt egy személyben akarja megoldani – vélte a bizottsági tag. A gazdasági bizottság szakmai munkáját, valamint az átláthatóságot erősíteni kellett volna az új közbeszerzési szabályzatban – tette hozzá Hetzmann Albert.