Generációk együttműködése a Paks II. projektben

Szerencsés párosítás az, amikor a több évtizedes szakmai tapasztalat és a helyismeret találkozik. Tari Gábor és Pach Péter már csaknem négy éve dolgozik együtt ezt a szakmai megközelítést alapul véve a Paks II. projektben. Kollégáikkal közösen végzett munkájuk eredményeként a társaság nemrégiben megkapta a villamosipari létesítési engedélyt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020 novemberében adta ki az új blokkok mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdéséhez szükséges engedélyt. Ez a dokumentum olyan fajsúlyos engedélyek sorát gyarapítja, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély. A villamosipari létesítési engedély – az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható nukleáris létesítési engedéllyel együttesen – előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének. A MEKH a jogszabályi előírások szerint először elvi engedélyt adott. A vonatkozó engedélykérelmet a Paks II. Zrt. Villamos Osztálya (VIO) által vezetett Hálózati Csatlakozási Projektteam dolgozta ki korábban, Tari Gábor – korábbi MAVIR vezérigazgató – ezt a munkát folytatva már a konkrét villamosipari létesítésiengedély-kérelmi dokumentáció elkészítésén munkálkodott a csapattal. A tapasztalt, karizmatikus mérnök és fiatal, agilis munkatársa, Pach Péter, valamint az őket segítő projektteam hosszú időn át dolgoztak együtt azon, hogy a projekt megkapja ezt az engedélyt. Tari Gábor 2017-től, Pach Péter, a villamos hálózatok és automatikák szakterület vezetője pedig a kezdetektől, 2012 óta dolgozik a Paks II. Zrt.-nél. Kettejük munkája jó példa a generációk együttműködésére a Paks II. projektben.

Tari Gábor és Pach Péter. Fotó: Paks II. Zrt.

– A helyi, illetve a nukleáris többlettapasztalat megvan Petiben, a villamos iparágit pedig én hoztam magammal, s úgy tűnik, hogy e kettőből létrejött egy hatékony együttműködés – emelte ki Tari Gábor. A közös munka során természetesen az is fontos, hogy zökkenőmentes legyen az együttműködés az orosz fővállalkozóval, illetve a Paksi Atomerőművel. – Ez utóbbi esetében nagy segítség, hogy a VIO csapatából korábban többen is az atomerőműben dolgoztak. Úgy vélem, hogy az atomerőművel hatékonyan tudtunk ebben együttműködni, nagyon jó kapcsolat alakult ki a két cég szakemberei között – hangsúlyozta Pach Péter.

A műszaki alapdokumentációt az orosz fővállalkozó szolgáltatta, ez alapján a Paks II. Zrt. munkatársai alapos és minden részletre kiterjedő szakmai támogatásukkal, a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítették el és állították össze az engedélyezési dokumentációcsomagot.

– Azt nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy itt egy atomerőmű létesül, amelynek fő terméke a villamos energia, és ezt kell eljuttatni az együttműködő rendszeren keresztül a fogyasztókhoz. A mi feladatunk az, hogy ennek lehetőségét a legoptimálisabb módon teremtsük meg – mondja Tari Gábor.

(X)