Ezrek csatlakoztak a Roszatom tudatosságnövelő kampányához

Több ezren csatlakoztak a világ negyven országából, köztük Magyarországról, a Roszatom Atom az emberiségért elnevezésű globális tudatosságnövelő kampányához 2021. április 30-án. A rendezvény célja az volt, hogy személyes történeteken keresztül láttassa, milyen fontos szerepet játszik az atomenergia az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérésében, írja közleményében a Roszatom.

Forrás: Roszatom

A Miért van szüksége az emberiségnek a nukleáris technológiára? című projektindító rendezvényen részt vett Polina Lion, a Roszatom fenntarthatósági projektigazgatója, Sama Bilbao y León, a Nukleáris Világszövetség főigazgatója, dr. Maher Aziz, az Energia Világtanács tagja, Ben Heard, a tiszta energiaforrások használatának előmozdítására életre hívott Bright New World szervezet vezetője, valamint Sergio Orlandi, az ITER Központi Mérnöki és Üzemigazgatóságának vezetője. Az eseményhez az Atom az Emberiségért kampány hősei is csatlakoztak.

Az előadók megvitatták a nukleáris technológia társadalmi, gazdasági és környezeti előnyeit, és hitet tettek amellett, hogy az atomenergia felbecsülhetetlenül fontos szerepet tölt be a jelen és a jövő legsürgetőbb kihívásainak megoldásában.

– A fenntartható fejlődési célok elérése lehetetlen a fenntartható energiaforrások nélkül. Az atomenergia az egyetlen olyan energiaforrás, amely egyszerre megbízható és minimális a karbonlábnyoma. Az atomerőművek a nap huszonnégy órájában termelnek, és nem bocsátanak ki szén-dioxidot – mondta Polin Lion a Roszatom részéről.

Sama Bilbao y León, a Nukleáris Világszövetség főigazgatója is egyetértett ezzel a véleménnyel. – Az atomenergia megbízható, a nap 24 órájában elérhető energiaforrást jelent. A Covid–19-világjárvány közepette naponta szembesülünk azzal, mennyire fontos, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre álljon a villamos energia. Az a tény, hogy a nukleáris energia nagyon alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia, biztosítani fogja a tiszta levegőt, a tiszta vizet és a tiszta földterületeket a virágzó közösségek számára – hangsúlyozta Bilbao y León.

Sergio Orlandi az ITER részéről arról beszélt, hogy az emberiség jövője szempontjából mekkora jelentőségű a nemzetközi együttműködés az ITER-ben. – Az ITER létrehozása hatalmas kihívást jelentő feladat. Meggyőződésem, hogy a projekt és a feladat nagyságrendje motiváló és biztosítja a haladást. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy új technológia mezsgyéjénél, egy tudományos áttörés határán járunk. Tudjuk, hogy amin dolgozunk, történelmi léptékű, és az egész emberiség számára hasznos lesz. Az egész világnak szüksége van a tiszta energiára – hangsúlyozta Sergio Orlandi.

A rendezvényről további információkat találnak az atomsforhumanity.ru weboldalon. A programról szóló korábbi cikkünk itt olvasható.