A megszokottól eltérő időpontban tartják a szirénapróbát

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív

A monitoring- és lakossági riasztórendszer próbája minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor történik. A nyugodt érettségi vizsgák érdekében azonban májusban a második hétfőn, azaz 10-én hallhatjuk majd a katasztrófavédelem által üzemeltetett szirénákat.

Május 10-én ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz monitoring és lakossági riasztó rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz lakossági tájékoztató és riasztó rendszer szirénáit. A MoLaRi egy érzékelő és riasztórendszer, amelyet a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében építettek ki. A működése igen egyszerű: amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, annak koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, a rendszer az időjárási körülményeket is figyelembe véve terjedési modellezést végez. A katasztrófavédelem éjjel-nappal működő ügyelete pedig azonnal meg tudja tenni az adott helyzetben szükséges intézkedéseket. Mindkét szirénarendszer alkalmas a környezetükben élőket hangszórókon keresztül tájékoztatni a szükséges magatartási szabályokról.

Május 10-én 11 órakor a MoLaRi rendszer, 13 órakor pedig az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik majd meg a csendet. A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy hat másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a rendszerek tesztelése.

A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmilyen teendője nincs.

(Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)