Diagnosztikai fejlesztés valósult meg

Megújult a röntgenrészleg a Paksi Gyógyászati Központban. A 250 millió forint értékű diagnosztikai fejlesztésben két új röntgengépet szereztek be. Az ünnepélyes átadáson Süli János miniszter, Szabó Péter polgármester és dr. Bodnár Imre, az intézmény főigazgatója hangsúlyozták a helyi egészségügyi fejlesztések fontosságát.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Nagyon nagy lépést tett a Paksi Gyógyászati Központ a betegellátás színvonalának emelésében ezzel a beruházással – mondta dr. Bodnár Imre főigazgató a megújult röntgenrészleg ünnepélyes átadásán, és köszönetet mondott Süli János miniszter közbenjárásáért és az önkormányzat támogatásáért.

– Örülök, hogy Paks egy ilyen berendezésegyüttessel gyarapodott – ezt már Süli János miniszter mondta, kiemelve, hogy biztosan ki lesznek használva a röntgengépek, egyrészt mert várhatóan megnövekszik a koronavírus-fertőzés utáni vizsgálati igény, másrészt mert az atomerőmű-beruházással megnövekszik a lakosságszám. Kitért arra, hogy dolgoznak a gyógyászati központ harmadik ütemének megvalósításán, és az erőmű építkezési területe mellett is lesz egy orvosi centrum, ahol a munkaegészségügyi vizsgálatokat végzik majd, illetve járványügyi szűrővizsgálatokat.

Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a diagnosztikai fejlesztésnek köszönhetően sokkal korszerűbb ellátásban részesülhet a lakosság. Arról is beszélt, hogy ez a 250 millió forint értékű korszerűsítés jól illeszkedik a város azon törekvéséhez, hogy folyamatosan fejlessze a helyi egészségügyi ellátórendszert. Emlékeztetett, hogy ennek jegyében az elmúlt néhány évben kívül-belül megújult a Deák Ferenc utcai rendelőintézet, illetve a Barátság úti rendelőintézet belső tereinek jelentős része, valamint a hőközpontja, és folytatni kívánják a rekonstrukciót. – Az idei költségvetésben másfél milliárd forintot fordítunk az egészségügyre. Számunkra elsőrendű a lakosság egészsége, ezért a jövőben is számíthat az önkormányzatra a gyógyászati központ – húzta alá a polgármester.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Dr. Bodnár Imre úgy tájékoztatott, hogy tizenhét éves röntgengépeket cseréltek le a beruházásban. Azt is elmondta, hogy ezek a gépek az előzőeknél jóval alacsonyabb sugárdózissal dolgoznak. Húsz százalékkal emelt dózissal – ami még mindig alacsonyabb – speciális felvételeket is lehet velük készíteni, jobban kezelhetőek, könnyebben forgathatóak, és lényegesen jobb képminőséget adnak. – A kollégák elégedettek, gördülékenyen tudnak dolgozni az új röntgenberendezésekkel, amelyek telepítése tervezési, épületátalakítási munkálatokkal és az informatikai háttér cseréjével járt együtt – fűzte még hozzá.