Megújulóban a Paks környéki utak

A Paksot és Cecét összekötő út beruházásról tartottak sajtótájékoztatót a paksi városházán. A mintegy nettó 993 millió forintból megvalósult útrekonstrukció a „Közlekedésfejlesztés Tolna megyében IV.” elnevezésű projektben készült el.

Orbán Attila a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Becze Szabolcs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter és Szabó Péter, Paks polgármestere (b.-j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a Soltút Kft. mintegy nettó 993 millió forintból valósította meg azt a beruházást, amelynek keretében elkészült első ütemben az M6-os autópálya – Németkér, Tolna–Fejér megyehatár, második ütemben pedig az M6-os autópálya – Paks közötti szakasz rekonstrukciója. A jellemzően hat méter szélességű út a felújítás során két rétegben aszfaltburkolatot kapott felhízott föld- vagy nemesített padkával. Három helyen forgalombiztonsági szempontból ívbővítés készült. A burkolatfelújításhoz kapcsolódóan megtörtént a burkolt árokszakaszok javítása és tisztítása, illetve a földárokszakaszok profilozása és tisztítása, továbbá a hiányzó földárokszakaszok és átereszek építése. A beruházás részeként nyolc autóbusz-megállót alakított ki a kivitelező.

– A projekt keretében 10,5 kilométeren teljeskörűen megújult a 6231-es jelű Paks–Cece összekötő út a Fejér megyei megújult szakasz folytatásaként, a hat részből álló idei Tolna megyei útprogram első ütemeként – mondta Becze Szabolcs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, aki arról is tájékoztatott, hogy a júniustól várható újabb munkaterület-átadások sorában a 6-os út melletti paksi löszfal támfalas megerősítésének indítása is szerepel.

– Teljes úthálózat-felújítás zajlik Paks környezetében, minden beérkező út megújul – erről Süli János miniszter beszélt. Azt mondta, zajlik a Györkönybe, illetve a Pusztahencsére vezető utak felújítása csakúgy, mint a Paks–Nagydorog–Sárszentlőrinc, a Dunaföldvár–Bölcske–Madocsa–Dunakömlőd és a Dunaszentgyörgy–Fadd–Tolna utak rekonstrukciója. Arról is tájékoztatott, hogy hamarosan megtörténik a Paks–Kalocsa híd ünnepélyes alapkőletétele, indul ehhez kapcsolódóan egy összekötő út kialakítása Dunaszentgyörgynél, illetve a gerjeni út építése, amelynek folytatásaként megújul az útpálya a biritói felüljáró és az atomerőmű déli bejárója között, ahol négysávosítják már a bekötőutat.

– Minden település életében nagyon fontosak az infrastrukturális fejlesztések a gazdaságélénkítés miatt, de az utak megújítása a turizmus fellendítését is elősegíti – hangsúlyozta Szabó Péter, Paks polgármestere.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke arról tájékoztatott, hogy utak felújítására a TOP 2 programban is lesz forrás, az alacsonyabb rendű utak felújításával – aminek célja a megye lakosságának megtartása – folytatódhat a megyei úthálózat-rekonstrukciós program.