Két helyszínen négy blokkot épít a Roszatom Kínában

Megkezdte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern a kínai Tianwani Atomerőmű 7. és 8., valamint a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkjainak építését. Ebből az alkalomból ünnepséget tartottak 2021. május 19-én, ahol Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök távkapcsolás keretében vettek részt, írja közleményében a Roszatom.

A kép forrása: People’s Daily Archive, Wang Jianmin.

Az építési munkálatok kezdete alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hangsúlyozta: A Tianwani Atomerőmű már elkészült blokkjai megbízhatóan működnek és jelentősen hozzájárulnak Kína energiabiztonságához. Azok az egységek, amelyek Oroszország részvételével épültek meg, eddig több mint 270 milliárd kilowattóra villamos energiát termeltek.

A Tianwani Atomerőmű 7. és 8. blokkja, valamint a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkja egyaránt VVER–1200 típusú reaktorokkal üzemel majd. A VVER–1200 blokktípus a Roszatom 3+ generációs nyomottvizes technológiájának zászlóshajója. Jelenleg már négy VVER–1200 típusú blokk üzemel Oroszországban, illetve egy Fehéroroszországban. A Roszatom nemzetközi megrendelésállománya 35 atomerőművi blokkra szól, amelyek 12 országban a kivitelezés különböző fázisában vannak.

Oroszország és Kína közös nukleáris energetikai projektje a 2018-ban aláírt stratégiai együttműködési megállapodások részeként valósul meg. Az új erőművi blokkok Kína meglévő atomenergetikai kapacitását egészítik ki, megbízhatóan rendelkezésre álló, tiszta villamos energia biztosításával.

A VVER–1200 típusú blokkokról:

Az innovatív VVER–1200 típusú reaktorral felszerelt 3+ generációs blokktípus számos előnnyel rendelkezik a korábbi reaktorgenerációkkal összehasonlítva. A VVER–1000 típusnál 20 százalékkal nagyobb a teljesítménye, a kiszolgáló személyzet létszáma 30-40 százalékkal kisebb, a blokk garantált üzemideje megduplázódott, elérve a 60 évet, ami további 20 évvel meghosszabbítható. Ezt a technológiát választotta eddig Kína mellett Magyarország, Finnország, Törökország, Fehéroroszország, Banglades és más országok is.

A VVER–1200 típusú reaktorral szerelt blokkok számos kiegészítő biztonságossági megoldással rendelkeznek, egyebek között passzív hőelvezető rendszer biztosítja azok megfelelő hűtését.