Vizitben dr. Bodnár Imrénél

Bő két évvel ezelőtt készített nagyobb lélegzetű interjút dr. Bodnár Imrével, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójával a Paksi Hírnök, amelyben a szakrendeléseken és az alapellátásban történt változásokról volt szó. Most megkérdeztük, hogy mi történt azóta. Az interjú egyben egy új sorozat bevezetője is, amelyben részletesen bemutatjuk az alap- és szakellátást.

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Milyen, épületeket érintő fejlesztések történtek?

– A Deák Ferenc utcai rendelőintézetben több lépcsőben végeztünk felújítást, 2020 tavaszára megújultak a rendelők, a várótermek, a folyosók és a lépcsők, korszerűsítettük a fűtés jelentős részét, valamint akadálymentesítettük a főbejáratot, és kívülről is megújult az épület. Lehetővé vált, hogy ide költöztessük az addig két telephelyen működő védőnői szolgálatot, ami munkaszervezés és ellátás szempontjából is előnyösebb. Az önkormányzattal közösen elhatározott, egészségügyi intézményeket érintő felújítássorozatban elkezdtük a Barátság úti rendelőintézet belső terének rekonstrukcióját is. Először az emeleti rendelők és várók, valamint a lépcsőház újultak meg 2019-ben, majd 2020-ban a három gyermekorvosi rendelőnek helyet adó földszinti épületrészen történt teljes körű rekonstrukció. Szeretnénk felújítani a földszinten lévő pszichiátriai rendelőt, az ottani várótermet és vizesblokkokat, és a főbejárat környékét, ami talán már idén megkezdődhet. 2020-ban az épület hőközpontja is megújult, és kialakítottunk egy mosodát, ahol a takarításhoz használt mopokat, textíliákat mossák. A koronavírus-járvány miatt átmenetileg be kellett zárni a gyógyfürdőt, ez alatt teljes körű karbantartást végeztünk, és felújítottuk az álmennyezet tartószerkezetét. Mindemellett 2019-ben korszerűbbre cseréltük a klíma kültéri egységet a szakrendelői épületszárnyon. A járvány miatt elrendelt védelmi intézkedéseknek megfelelően minden szakrendelésen előjegyzés van, a páciensek csak az időpontjuk előtt negyed órával mehetnek az épületbe, így előfordul, hogy kint kell várakozniuk. Ehhez először sátrakat állítottunk, de ezek nem voltak elég stabilak, ezért beszereztünk két mobilgarázst, amiket később garázsként vagy raktárként tudunk használni.

– Műszerezettség tekintetében is beszámolhat fejlesztésekről?

– Igen. 2019-ben két új vizsgálófejet vettünk a gasztroenterológia szakrendelésre. Ezeknek az eszközöknek a fertőtlenítésekor ki kell várni a behatási időt, ha több van, folyamatosabban végezhetők a vizsgálatok. Vásároltunk egy új nagyfrekvenciás vágókészüléket is, aminek használatával sokkal kisebb a vérzésveszély a bélrendszeri kinövések eltávolításakor, valamint 2020-ban beszereztünk egy szén-dioxid inszuflátort, amivel betegkímélőbb a bélrendszeri vizsgálat. Kicseréltük a központi sterilizáló készüléket 2019-ben, az egynapos sebészeten a műtőlámpát, illetve korábban a műtőasztalt, új réslámpát vettünk a szemészetre, és egy testösszetétel analizátor készülékkel is gyarapodott az eszközállományunk, ami főként a gasztroenterológiát és a diabetológiát szolgálja ki. Tavaly beszereztünk egy új defibrillátort is. Lecseréltük a takarításhoz használt súrológépeket. A pandémia miatt fertőtlenítőadagoló tornyok, valamint nagy mennyiségben védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek, tisztítószerek beszerzésére volt szükség. A legfrissebb fejlesztés a röntgenrészleg megújítása, ami bruttó 250 millió forintba került.

– Milyen személyi változások történtek orvosok tekintetében?

– Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megváltoztatta az egészségügy szerkezetét és a dolgozók jogviszonyát is. Az aktív korúak a közalkalmazotti jogviszonyból döntően szolgálati jogviszonyba kerültek, a nyugdíjasok egy része is részállású szolgálati jogviszonyban folytatja a munkát, és nagyon kis számban előfordulhat, hogy valaki máshol szolgálati jogviszonyban dolgozik, mellette pedig egy-egy napot nálunk, amire külön engedélyt kellett kérnünk, személyes közreműködők alkalmazására. Részben a szolgálati jogviszonnyal, részben egyéb változásokkal összefüggésben volt változás szakorvosok tekintetében. Korábban az ortopédián dr. Streicher Mátyás és dr. Ganczer Péter dolgoztak, de nem tudták tovább vállalni a munkát, dr. Moser Tamást és dr. Tóbi Zoltánt szerződtettük. A nőgyógyászaton továbbra is rendel dr. Magosányi Fruzsina, új orvosok részmunkaidőben dr. Kun Attila és dr. Lajkó Zsolt, illetve dr. Ruzicska Zsolt távozása után teljes állásba érkezett dr. Quispe Olaza Juan Rodolfo. Dr. Szita István nyugállományba vonult, a pszichiátria szakrendelésen dr. Szabó Zoltán fogadja a pácienseket. A kardiológián is új orvos van dr. Domonyai István személyében.

– Összességében stabil Pakson az egészségügyi ellátás?

– Vannak kényes területek, de alapvetően igen. Az alapellátásban korábban is probléma volt a gyermekorvosi körzetek orvosellátásával. A helyzet stabilizálására 2019-ben megszüntettük az V. számú körzetet, és felosztottuk a másik négy között. A III. számú körzetben dr. Tajdina Julianna, a IV. számú körzetben dr. Mészáros Zsuzsanna dolgozik, az I. számú körzetben dr. Győri Gábor tartós helyettesítésben. A II. számú körzet orvosa, dr. Bátai Mária jelezte nyugállományba vonulását, jelenleg dr. Győri Gábor helyettesít. A doktornőnek hat hónapja van eladni a praxist, ha ez nem sikerül, nekünk kell orvost találni, ami nagyon nehéz, ugyanis országosan gyermekorvoshiány van. Ami a szakellátást illeti, jellemzően az engedélyezett óraszámoknak megfelelően működnek a szakrendelések, a fül-orr-gégészeten és a bőrgyógyászaton van betölthető óraszám, de ezzel együtt is stabil az ellátás. Szakdolgozók tekintetében is jól állunk, minden területen kellő létszámban, megfelelően képzett munkatársaink vannak.