Jó napot, mi újság? – Hegedüs László

Aki erre született, azt nem zavarja, hogy a vendéglátásban nincs hétvége, nincs ünnepnap – állítja Hegedüs László, aki hivatásként tekint munkájára. Az Erzsébet Nagy Szálloda étteremvezetője meglepő módon az építőiparban kezdte pályáját. Igaz, szinte azonnal elcsábította és – úgy tűnik – egy életre rabul ejtette a vendéglátóipar.

Hegedüs László. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A halászcsárdában kezdte paksi vendéglátós karrierjét Hegedüs László, vagy ahogyan szinte mindenki ismeri és szólítja: Hege. Nem rejti véka alá: akkoriban itt dupláját lehetett keresni, mint szülővárosában, Szekszárdon. Az általános iskolát ott végezte, majd építőipari szakmát tanult, de egy barátja unszolására felszolgálóként helyezkedett el. Kis töprengés után azt mondja, tulajdonképpen szerelem volt első látásra, azonnal elköteleződött ez iránt a szakma iránt, amire hivatásként tekint. Tisztában van az árnyoldalával, hátrányaival, de szereti, és örömmel tölti el, amikor a vendég akár csak egy ebéd vagy élete egy jelentős eseménye kapcsán tartott vendéglátás után elégedetten távozik. Megszerezte a szükséges vendéglátóipari képesítést, sőt kereskedelmit is, majd leérettségizett. Az elméleti tudást kiegészítve immár több évtizednyi gyakorlati tapasztalatot gyűjtött össze, aminek javára az Atomerőmű, illetve az Atomix Kft. égisze alatt működő éttermekben tett szert. Útja először az ASE étterembe vezetett, ahol néhány évet már nemcsak mint felszolgáló, hanem mint üzletvezető-helyettes dolgozott. Három és fél éves kitérőt tett Németországba, hogy anyagilag megerősödjön a családalapítás előtt. Mint meséli, nagyjából éjt nappallá téve több területen is dolgozott, még kertészkedett is. Miután szereti a kihívásokat, örömmel vállalta, hogy az újonnan nyíló Erzsébet Nagy Szálloda éttermében folytassa itthoni pályafutását vezetőként. Szép, de nehéz időszak volt, amit jól jellemez, hogy az első években szinte alig látta ma már ötödik osztályos kislányát. Mostanra jó csapatot sikerült felépíteni, ami a felszolgálói és konyhai személyzeten túl igaz a szállodára is, amellyel teljes szimbiózisban dolgoznak. Az étterem repertoárjába az egy-egy étkezésre érkező, illetve a szállóvendégek ellátásán túl különféle rendezvények – beleértve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és újabban már a Paks II. konferenciáit és egyéb munkamegbeszéléseit – cateringjének biztosítása is beletartozik. Az indulás óta finomodott, a vendégek elvárásaihoz igazodott az étlap, ami a klasszikus magyar konyhán alapul, az ételeket pedig kiváló alapanyagból modern technológiával és eszközökkel készítik. Mivel egyre több az orosz – főként szállodai – vendég, a reggeli és az esti menüt az ő ízlésüknek megfelelően bővítették. Az étteremvezető, azaz Hegedüs László mindezeken túl a kávézóért is felel.

Az elmúlt egy év természetesen az éttermet is újfajta kihívások elé állította, igyekeztek a kieső bevételeket házhoz szállítással pótolni. Megnyugvással konstatálja, hogy nem kellett senkitől sem megválni, ami személyesen is szívügye, hiszen úgy gondolja, nemcsak a magánéletre, hanem a munkára is igaz, hogy jóban-rosszban ki kell tartani.

Ezt vallja saját vállalkozását illetően is, amit nem túl szerencsés időszakban, éppen a járvány előtt indított. Tavaly óta ő a madocsai Viza Bisztró és Vendégház üzemeltetője. Figyelemmel kísérte a nyitását, sőt segédkezett is javaslatokkal, ötletekkel az indításnál, de két újnak számító egységet nem győzött volna energiával. Most sem egyszerű, de – ahogy megerősíti – a kihívásokat is, a hivatását is szereti, ezért belevágott. A Vizát igyekszik „négyévszakossá” tenni, ezért szauna és dézsa is szolgálja már a vendégek igényeit. További fejlesztésen most nem töri a fejét, mint mondja, nem azt az időszakot éljük, most még a túlélés a tét.

A kikapcsolódást, hobbit firtató kérdésre félmosollyal reagál, hiszen az elmondottakból nyilvánvaló, hogy nincsen sok szabadideje. Ami van, azt igyekszik családjának szentelni. 2008 augusztusában házasodtak Andreával. Kislányuk, Tímea imád lovagolni, amiben apukájára hasonlít, aki gyerekkorában egy Csörge-tónál lévő lovardában töltötte a nyarakat. Most is szívesen kísérik ki Tímeát a Pálma Lovastanyára, ahol saját lova van, és lovasversenyekre is, amelyekről a járvány idején sajnos le kellett mondani. A lovak mellett a lóerők is közel állnak Hegedüs László szívéhez. Szívesen bütyköl autót, motort. Főként, ha azok régiek. Nagy álma volt egy nagymotor, ami immár a garázsban áll, igaz, még letakarva. A harmincéves Yamaha choppert elemeire szedte, felújította, s feltett szándéka, hogy mihelyt megszerzi a szükséges vezetői engedélyt is, kivesz egy szabadnapot, és egész nap rója az utakat céltalanul.

Szabó Vanda