Adatgyűjtést végez a statisztikai hivatal

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25 ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon válaszolhatnak a kérdésekre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén május 15. és június 15. között végzi az aktuális mezőgazdasági összeírást. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH tesz eleget az Európai Unió felé az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Az összeírás keretében – a 2020-as agrárcenzus folytatásaként – a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, mivel a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk.

Az összeírásban országszerte mintegy 21 ezer, matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaság vesz részt. Számukra a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.
A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 15-25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik, a járványügyi helyzetre tekintettel kérik a válaszadókat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék ezt igénybe. A KSH valamennyi érintettnek május 14-ig elektronikus vagy postai úton megküldte a belépéshez szükséges kódot. Május 26. és június 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem kívántak élni az elektronikus kitöltés lehetőségével. A járványhelyzetre tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak. Azok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a KSH több mint négyezer kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat felkérő levelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, nekik május 15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az ebben a felvételben érintetteket nem keresik fel. Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu oldalon találnak további információz.