Hálaadó szentmisét tartottak a Szentlélek-templomban

– Jó dolog az Istennek házat építeni itt a Földön, ahol össze tudnak gyűlni az istenkereső emberek és együtt tudnak fohászkodni – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a híveket Kutas Attila katolikus plébános a Szentlélek-templomban tartott búcsús szentmisén. A felújítás óta első alkalommal tartottak összejövetelt az épületben, ahol ifjabb Bógár Zsolt káplán mutatta be a hálaadó szentmisét.

Az eseményen Szabó Péter polgármester a helyi értékek megőrzésének fontosságáról és a közösség összetartó, teremtő erejéről beszélt. Szavai szerint méltán büszkék lehetünk Makovecz Imre impozáns alkotására. – Mi paksiak nem csak az építészet remekét látjuk benne. 1987-ben, a kommunista rendszer idején egy ritkán tapasztalható, széleskörű összefogás jött létre azért, hogy az óváros és újváros határán templom épülhessen. Egyedülálló módon fogtak össze a Katolikus Egyház, a Paksi Városi Tanács, az Állami Egyházügyi Hivatal, a Paksi Atomerőmű Vállalat elöljárói, vezetői, valamint a helyi és környékbeli mesteremberek. A paksi emberek fizetség nélkül közel háromezer munkanapot dolgoztak a Szentlélek templom építkezésén – idézte fel Szabó Péter. A mostani felújítás szintén nagyfokú összefogás eredménye, a logisztikai munkálatokban az önkormányzat is részt vállalt – tette hozzá a polgármester.

Kutas Attila szavai szerint a templom tetőszerkezetének felújítására már nagy szükség volt, ugyanis évek óta beázott, rongálva ezzel az épület szerkezetét és a berendezést. – A tetőcsere speciális feladat volt, még a kivitelezőnek is kihívást jelentett – mondta a plébános. A felújítást több forrásból valósították meg; a Makovecz építészeti örökség megóvására elkülönített pénzügyi alapból Magyarország kormánya mintegy 150 millió forintot biztosított, emellett az egyházközség 5 millió forinttal, az egyházmegye pedig 10 millió forinttal járult hozzá a felújítás első üteméhez. Kutas Attila hozzátette, hogy még két nagyobb rekonstrukcióra van szükség, amelyek során többek között a villamoshálózat fejlesztését, belső felújítási munkálatokat kell megvalósítani.

Fotó: TelePaks

A szentmiséket a korábban megszokott rend szerint kedd esténként 18 órakor tartják, a vasárnapi összejövetelek időpontja azonban változik, június 20-tól délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődnek az alkalmak.