Lovas zarándoklat Csíksomlyóra

Idén is voltak paksi résztvevői a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúnak, bár a magyarországiak csíksomlyói zarándoklatára ezúttal a járványhelyzet miatt korlátozottan volt lehetőség. Vida Tünde, lapunk korábbi munkatársa, az Örökségünk mozgalom életre hívója lovas zarándokként jutott el Csíksomlyóra.

– Amikor értesültünk a lehetőségről, még nem is sejtettük, hogy milyen meghatározó élmény és lelki feltöltődés vár ránk. Azt hittük, hogy csak „egyszerű” erdélyi lovas kalandban lesz részünk – kezdte a IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklatról szóló beszámolóját Vida Tünde. Hozzáfűzte, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kíséretében korábban is jártak már Erdélyben, hogy népszerűsítsék a lovaglást, ez az alkalom azonban merőben más volt. Nyeregtársaikkal – ahogyan meghívóik fogalmaztak – imaüzeneteket vittek el Csíksomlyóra azon településekről, amelyeket a lovas zarándoklat során útba ejtettek, illetve a világ különböző pontjain élő magyarok által küldött üzeneteket.

Mint ismert, 2020-ban elmaradt a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklat. A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több internetes csatornán, a Duna Televízióban és az erdélyi Mária Rádióban közvetítették. Idén a hatóságok a Románia területén élőknek a járványügyi adatokra tekintettel engedélyezték a részvételt, de a Magyarországon és más országban élők számára erre nem volt lehetőség.

– Egy különleges kezdeményezés azonban lehetővé tette, hogy – ha csak lélekben is, de együtt legyen a világ magyarsága Csíksomlyón – fogalmazott Vida Tünde. Erre a Pünkösdi Lovas Zarándoklat, illetve az ennek segítségével célba juttatott imaüzenetek útján nyílt lehetőség. A Tusnádfürdőn élő megyei tanácsos, Kolozsvári Tibor kezdeményezésére negyedízben rendezték meg a lovas zarándoklatot. A lovasok, élükön a nemzetpolitikai államtitkárral, magukkal vitték a világ magyarságának, illetve az útba ejtett településeknek az üzeneteit. Tavaly a koronavírus-járvány miatt a hatóságok betiltották a tömeges zarándoklatot, a távol élők imaszalagok által üzenhettek Csíksomlyóra.

– Célunk az volt, hogy az idei esztendő sajátos, járvánnyal terhelt időszakában eljuttassuk a világban és a Kárpát-medencében élő magyar közösségek imaüzenetit Csíksomlyóra, mindazok imaszándékait, akik a járványhelyzet miatt idén nem lehettek jelen a magyarság legnagyobb szakrális eseményén – fogalmazott Kolozsvári Tibor. Az ő, illetve Potápi Árpád János által vezetett csapat tagjai voltak Vida Tünde, illetve a szintén paksi lovas, Hornyánszki János és Bányai Béla.

Vida Tünde elmondta, hogy számára, aki az Örökségünk mozgalom révén több Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösséggel kapcsolatba került, felemelő élmény volt az ő üzeneteiket elvinni Csíksomlyóra. De legalább ilyen nagy élményt jelentett az, hogy az útba eső települések vezetői is rájuk bízták imaszalagjaikat, a lelkészek pedig megáldották őket. – Tusnádfürdőről indultunk, Csíkszentsimonon, Csíkszentkirályon, Csíkszeredán át lovagoltunk Csíksomlyóra. Közel 50 km-t tettünk meg lóháton, s közben egyre duzzadt a lovas csapat, hiszen sokan indultak el Erdély különböző pontjairól, akadtak, akik több napot nyeregben töltöttek – idézte fel Vida Tünde. – Megkapó élmény volt képviselni az üzenetek küldőit, átélni, hogy az idős emberek kilépve házaik kapujába köszöntöttek minket és kértek áldást az utunkra – mesélte. A csíksomlyói búcsú pedig – mint hozzátette – feltette a koronát minderre. – Öt éve az Örökségünk zászlaja alatt voltam itt először. Talán mondanom sem kell, életre szóló élmény volt a világ magyarságát megszólító kezdeményezés képviselőjeként ott lenni a világ magyarságának „találkozóhelyén”. Most hasonlóképpen éreztem, érezhettem magam, hiszen mi voltunk az ő követeik – fogalmazott.

A lovas zarándoklat pénteken érkezett meg Csíksomlyóra, másnap a Tolna megyei lovas zarándokok immár gyalogosan Madéfalváról indulva mentek a kegyhelyre, hogy ott legyenek az ünnepi szentmisén.